Dumperchauffören Cecilia: Bra att vår arbetsmiljö blir bättre för kvinnor
Dumperchauffören Cecilia "Ciccie"Berg, är ofta enda kvinnan på jobbet.
Hon ser behovet av det nya projektet som ska göra byggarbetsplatser bättre för kvinnor.
Här räknar hon upp flera exempel på behovet – direkt ur verkligheten.
Nu ska det bli lättare att vara gravid, amma och ha mens på byggarbetsplatser.
Fack och arbetsgivare har tillsammans med Prevent tagit fram information för att skapa en mer inkluderande arbetsmiljö för kvinnor.
Fick klättra upp i dumpern som gravid
När Ciccie Berg får höra om projektet kommer hon att tänka på en tidigare arbetskamrat som blev gravid för några år sedan.
– Att klättra upp och ner från en dumper med tjock mage är inte det enklaste, säger Ciccie Berg, som jobbar på Roger Granlund Schakt & berg.
Arbetskamraten fick foglossning tidigt i graviditeten, men upptäckte att det inte var helt enkelt att få havandeskapspenning från Försäkringskassan beviljad.
– Försäkringskassan hade inte förståelsen för vilka vibrationer vi utsätts för när vi åker ner i hål stora som personbilsdäck som vi studsar ner i med våra maskiner. Så det här projektet är definitivt bra.
Mens kan vara besvärligt på arbetplatserna
Ciccie Berg konstaterar att det även är många som har fruktansvärd mensvärk. Det har hon själv erfarenhet av. Hon har haft flera manliga chefer genom åren som inte förstått att det behövs en särskild behållare på toaletten att slänga mensskydd i.
– Jag har fått höra ”jaha du har mens? Ja, men då är det bara att kasta mensskyddet i soporna”. Men det luktar kanske inte så fräscht när det legat där hela dagen i värmen, säger Ciccie Berg.
Oftast har det slutat med att de fixat en soptunna åt henne.
– Ibland har jag själv lagt en rulle hundbajspåsar inne vid toan.
Skrämmande att de inte tänkt tanken
Liknande problem har uppstått om städaren på arbetsplatsen varit manlig. Då har förförståelsen för den situationen inte heller funnits.
– När jag tagit upp problemet med platscheferna har de fixat det med en gång. Men att de inte ens tänkt tanken själva är lite skrämmande. De flesta har ju faktiskt en partner hemma, säger Ciccie Berg, som sitter i styrgruppen för Seko:s kvinnliga nätverk Aurora.
Aurora har som mål att stärka, stötta och behålla kvinnor i förbundets branscher.
– Problemet är att vi inte når ut till dem. Klubbordförandena som för ut information till medlemmarna kan höra av sig till oss och berätta vad det är de behöver stöttning i så hjälper vi till, säger Ciccie Berg.