Seko om kollektivtrafiken: ”Måste gå att ta sig till jobbet”
Man ska inte tvingas tacka nej till jobb för att det inte går att pendla. Det anser Seko i region Västra Svealand, som täcker Värmlands och Örebros län. Facket driver utbyggd kollektivtrafik inför höstens val. Ett sätt att försöka nå dit är att få in personer med facklig bakgrund på politiska uppdrag.
Egentligen är det ett tema som traditionellt inte är typiskt fackligt: hur arbetstagaren tar sig till och från jobbet. Ändå har detta blivit en av de största frågorna inför det kommande valet för Seko i region Västra Svealand, berättar David Andergard, som är ordförande i regionstyrelsen.
Kan tvingas tacka nej till jobb
– För våra medlemmar är bristen på utbyggd kollektivtrafik i vår region ett så allvarlig problem att de kan ställas inför att behöva tacka nej till ett jobb bara för att de inte får ihop pendlingen.
– Det blir särskilt kännbart för ensamstående föräldrar. På så sätt är det absolut en facklig fråga som vi nu jobbar hårt med inför regionvalet.
Seko Västra Svealand har arbetat med lobby gentemot nuvarande politiker när det gäller frågan. Men man driver också arbetet för ett politiskt majoritetskifte och vill se rött styre i såväl Värmlands som Örebros län.
– Vi har en aktiv Sekomedlem som står som etta på regionlistan för S. Blir han vald kommer han självklart att driva den här frågan. Vi har även andra personer med rötter i Seko som står på valbar plats på kommunlistor.
– Upphandlingen av kollektivtrafiken är en annan stor fråga hos oss, som våra kandidater också kommer att driva.
Sekofolk ska påverka politiken
David Andergard tillägger att Seko Västra Svealand har skaffat sig en egen val-slogan: ”arbetarklass till riksdagen”.
– För det är just det vi vill se, våra medlemmar ska vara med och forma politiken. Har du en gång varit facklig så är du facklig ”for life” och tar med dig det perspektivet i alla olika frågor.
Val till regioner den 11 september
Det finns 21 regioner i Sverige. De ansvarar för hälso- och sjukvård, smittskydd och kollektivtrafik, regional utveckling och kultur.
12 av regionerna styrs sedan valet 2018 av borgerliga partier, en region har vänstermajoritet och 8 regioner har ett blocköverskridande styre. Källa: SKR.