Från ett fönster på en av Hinsebergs avdelningar kan man se ner till en rastgård som är omgiven av ett högt tagg­trådsstängsel.

De flesta intagna sitter och pratar med var­ andra, men en kvinna skiljer ut sig från mängden då hon går runt i inhägnaden i snabb takt. Hon lyssnar på något i sina hörlurar, tittar ner i gruset och går varv efter varv.

Michael Hermansson i uniform och solglasögon står framför en taggtrådsstängsel, med ett märke och en kommunikationsenhet på bröstet.
Michael Hermansson, huvudskyddsombud.

Kriminalvårdaren och huvudskyddsombudet Michael Hermansson förklarar att de intagna numera har mindre möjlighet att gå till gymmet och träna, på grund av att Hinseberg har blivit mer trångbott med fler intagna än tidigare.

– Man får inget utrymme att pysa ut. En del behöver motionera på det här sättet.

”Har inga spärrar”

Hinseberg ligger på landsbygden, drygt två mil nordost om Örebro, omgivet av stängsel, barrskog och nu i mit­ten av oktober av bruna åkrar och träd i nyanser av rött och gult. På en kulle står anstaltens äldsta byggnad: en kulturminnesmärkt herrgård från 1800-­talet med utsikt över sjön Väringen. Längst ner på sluttningen finns ett nytt häkte som tar emot både män och kvinnor.

Här har en dramatisk utveckling skett de senaste åren. Det handlar inte bara om att Hinseberg har vuxit och anstalten har fått högre stängsel. Eller att barn till de intag­na numera inte får bo på anstalten på grund av att säker­heten inte längre kan garanteras.

Förut gick man inte på personalen på det här sättet. Nu tvekar man inte. En del av de yngre är också tuffare verbalt och skyr inga medel, varken mot oss eller mot varandra.

Magnus Eriksson, produktionsledare

Fallen av hot, våld, trakasserier, kränkningar, våldsamt motstånd och otillåten påverkan mot Kriminalvårdens personal har också ökat kraftigt. Mellan 2014 och 2023 gick antalet anmälningar från 6 till 145. I år kan det bli ännu fler.

– Många av kvinnorna här har inga spärrar, säger Michael Hermansson.

”Det är pang på direkt”

Utanför anstaltens industri, där de intagna bland annat tillverkar madrasser, träffar vi produktionsledaren Magnus Eriksson. Han instämmer och menar dessutom att kvinnorna som är födda kring 2000-­talet, Generation Z, har ett råare beteende än den äldre generationen.

– De frågar inte – det är pang på direkt!

Magnus Eriksson gör en snabb rörelse med knytnäven ut i luften och berättar om en nyligen inträffad händelse. En intagen satt i isolering en period. När kvinnan sedan skulle hämtas från cellen angrep hon omedelbart en kri­minalvårdare genom att slå denne i ansiktet, utan att tveka eller säga något.

– Förut gick man inte på personalen på det här sättet. Nu tvekar man inte. En del av de yngre är också tuffare verbalt och skyr inga medel, varken mot oss eller mot varandra, säger Magnus Eriksson.

Ett stängsel med taggtråd under en molnig himmel, med träd i bakgrunden.
Hinseberg är en av Sveriges sex anstalter för kvinnor, med omkring 149 platser i säkerhetsklass 2.

Kvinnor med gängkopplingar

Det finns flera andra förklaringar till det försämrade läget på anstalten. Enligt en inspektion som Justitie­ ombudsmannen (JO) gjorde 2023 har Hinseberg platsbrist – många delar cell och anstalten har vid tillfällen tvingats till trippelbeläggningar.

Fler kvinnor har också kopplingar till gängnätverk och organiserad brottslighet, och det förekommer att intagna som misskött sig på andra anstalter placeras på Hinse­berg.

Kraftig ökning av kvinnliga intagna

För kvinnliga intagna finns endast säkerhetsklasserna 2 och 3, till skillnad från manliga anstalter som även har högsta säkerhetsklassen, klass 1.

Hinseberg är en av Sveriges sex anstalter för kvinnor, med cirka 149 platser i säkerhetsklass 2. Genomsnittliga strafftiden är 6,4 år.

Kvinnor som avtjänar sina straff i svenska anstalter har ökat med 104 procent sedan 1997. Antalet män har ökat med 70 procent.

Enligt Kriminalvården behöver anstaltsplatser för kvinnor byggas ut från cirka 400 platser till närmare 2 000 platser 2033.

566 kvinnor och 7 446 män avtjänade ett straff den 1 september 2024, 7 procent kvinnor och 93 procent män. Statistiken avser personer som har dömts till ett fängelsestraff, men kan även innebära att straffet avtjänas genom övervakning eller med fotboja utanför en anstalt.

Fler konflikter

Samtidigt tar anstalten emot både personer med korta och längre straff. Detta leder till fler konflikter, förklarar Robert Konnman, Sekos klubbordförande på Hinseberg.

– Det här är ett stort problem. Förut kunde vi flytta intagna till en annan anstalt eller avdelning om de inte kom överens. Men nu är det fullt överallt, säger han.

Robert Konnman står med armarna i kors framför ett stängsel som har taggtråd på toppen, under en delvis molnig himmel.
Robert Konnman, Sekos klubbordförande på Hinseberg, menar att det skulle behövas ett nytt fängelse för kvinnor i högsta säkerhetsklass, klass 1.

Michael Hermansson lyfter också fram ökningen av hot och våld som en konsekvens av att Hinseberg har allt fler intagna med psykisk ohälsa och stora vårdbehov.

– Det är det som är problemet. Vi är inga experter och har ingen specialutbildning för att hantera psykisk ohäl­sa, säger han och tillägger att de anställda får hand­ ledning men att behovet av stöd är stort.

Försöker begå självmord

Robert Konnman påpekar att de intagna formellt sett inte är psykiskt sjuka, men många ligger på gränsen.

– De är utåtagerande och skär sig. Varje år har vi någon som försöker ta sitt liv genom att hänga sig.

– Men när vi tar dem till den psykiatriska akutmottag­ningen i Örebro blir vi oftast avvisade och måste ta dem tillbaka.

Robert Konnman gissar att orsaken är bristen på resur­ser och vårdplatser.

Efterlyster fler fängelser

Har ni tillräckligt med personal och kompetens att hantera situationen som den ser ut i dag?

– Vi har behov av mer personal i vissa lägen. Men sam­ tidigt får vi inte plats för fler anställda för att lokalerna inte är anpassade för det, säger Robert Konnman.

I dag finns endast säkerhetsklass 2 och 3 för intagna kvinnor. Robert Konnman efterfrågar ett nytt fängelse för kvinnor i högsta säkerhetsklass, klass 1.

– Vi behöver fler fängelser för kvinnor. Vi har ju massor av mark och åkrar här att bygga på, säger han.