Myndighetsförakt bakom ökat våld mot Kriminalvårdens personal: ”Vi måste förbereda oss på tuffa år”
Kriminalvården ser allvarligt på den stora ökningen av hot och våld mot personalen. Joakim Righammar, biträdande säkerhetsskyddschef, menar att många yngre numera har ett tydligare myndighetsförakt.
År 2014 rapporterades 518 fall av hot, våld, våld samt motstånd, trakasserier, kränkningar och otillåten påverkan mot medarbetare på svenska anstalter och häkten. I år har så många som 4 519 händelser anmälts (1 januari till och med 30 september).
– Vi ser en ökning, och det är ett problem. Vi har nolltolerans mot hot och våld, säger Joakim Righammar, biträdande säkerhetsskyddschef på Kriminalvården.
Aldrig helt riskfritt
Han påpekar att Kriminalvården har över 10 000 intagna på anstalter och i häkten.
– Vi kommer nog aldrig att ha en helt riskfri verksamhet. Men vårt ansvar är att ge våra medarbetare så goda förutsättningar som möjligt för att kunna gå till jobbet och ha en trygg arbetsmiljö.
Righammar framhåller att Kriminalvården genomgår en stor expansion som startade 2016. Ökningen av hot och våld beror delvis på fler intagna samt på att personalen i dag är mer benägen att göra anmälningar, menar han.
Han förklarar också att begreppet ”otillåten påverkan av myndighetspersonal” inte var lika vanligt för tio år sedan. Inom den kategorin har anmälningarna ökat markant.
Grogrund för missnöje
Samtidigt ser Kriminalvården en faktisk ökning av hot och våld, vilket Righammar kopplar till överbeläggningen på Sveriges anstalter. Trångboddheten leder till fler konflikter och hot- och våldssituationer mot personalen.
– Vi har inte heller tillräckligt med sysselsättning för de intagna. Det innebär att de oftare saknar aktiviteter, vilket är en klassisk grogrund för missnöje och misskötsamhet.
Joakim Righammar ser också att den yngre generationen dömda har ett tydligt myndighetsförakt och oftare använder hot och ibland våld som en del av sin kommunikation.
Spår tuffa år framöver
Enligt Righammar står Kriminalvården inför nya utmaningar på grund av samhällsklimatet och kraven på hårdare tag mot brottsligheten. Han betonar behovet av att hitta en balans mellan säkerhetsåtgärder och närhet till de intagna.
– Vi måste hela tiden komma tillbaka till att vi låser in, tar hand om, vårdar och ser till att de kommer ut bättre.
Hur tror du att det här kommer utvecklas framöver?
– Vi måste förbereda oss på tuffa år framöver med tanke på överbeläggning och trångboddheten. Detta kan bli ett normalläge under de kommande fem åren.
– Samtidigt har vi många verktyg och kompetent personal, som är duktiga på att arbeta klientnära, säger Joakim Righammar.