Tillverkare av varselkläder om problemen med passform för kvinnor: Vi sätter inte reglerna
Fyrkantiga regler och mindre efterfrågan på damplagg än herrplagg. Så säger tillverkarna Gesto, Snickers Workwear och Fristads om problemen med storlekar och passform.
Gesto
Gesto är en baskollektion som inte innehåller något damsortiment, mer än två överdelar. Framöver tillkommer dambyxor i sortimentet.
– Vi säljer färre damplagg än herrplagg. Men efterfrågan ökar hela tiden, eftersom antalet kvinnor ökar i branscherna. Vissa kvinnor kan ha herrplagg, men inte alla, säger Emma Larsson som är produktutvecklare på Gesto.
Små damstorlekar kan innebära svårigheter att nå upp till rätt klassificering av varsel, enligt Emma Larsson.
– Är du en storlek XS eller 34 är du ofta ganska kort och petit, då blir ytan mindre, och då kanske vi får bredda plagget lite istället för annars kommer vi inte upp i klassificeringen. Då blir plagget större och det kan ju också bli en säkerhetsrisk. Men det är inga regler vi sätter.
Framöver kommer Gesto ha mer stretch i varselkläderna.
– Det är väldigt efterfrågat och löser många passformsproblem. Utvecklingen när det gäller material går snabbt framåt, säger Emma Larsson.
Snickers Workwear
EU:s ISO-standard, som bland annat avgör hur mycket fluorescerande material varselkläder ska ha, är något fyrkantig, anser Henry Lundberg, säljutvecklingschef på Snickers Workwear.
– Det tror jag de flesta tycker i vår bransch, säger han.
Henry Lundberg tycker däremot inte det är svårt att få till bra passform på varselkläder för vare sig män eller kvinnor.
– På damsidan har vi en passform för de som är något rundare om höften. Sedan vet vi att smalare damer passar bra i herrbyxorna eftersom vi har flera olika längder och midjemått.
Utbudet av damplagg är tyvärr inte lika brett som utbudet av herrplagg, enligt Henry Lundberg.
– Vi önskar att vi kunde ha fler damplagg och passformer, men det baseras på efterfrågan och mängden slutanvändare. Det är ett visst finansiellt risktagande.
Enligt Henry Lundberg kom stretch i varselkläder in i branschen kring 2015, och har exploderat i försäljning sedan dess.
– Det är positivt med stretch, för det ger mycket bättre komfort och rörelsefrihet.
Fristads
Lena Bay Höjland är produktchef på Fristads och menar att det behövs fyra olika byxmodeller för att de ska passa alla kvinnor, eftersom kroppsformen varierar så mycket.
– När det gäller överdelar kommer de alltid bli för stora i ärmarna och över axlarna på kvinnor. Mäns bröst är bredare. Kvinnor är mer tvärtom, de kan vara smalare över axlarna än längre ner.
Lena Bay Höjland tycker dock inte att EU:s ISO-standard ska ändras.
– Safety should be safety.
Enligt standarden ska det vara fem centimeter från reflexen längst ner på benet till byxslutet, för att säkra att båda reflexerna syns samtidigt och inte släpar i marken och blir smutsiga.
– Ibland kortar kunder byxorna på eget bevåg, men det riskerar säkerheten.
En annan viktig anledning att ha korrekt benlängd är att alla fickor ska hamna på rätt plats, av ergonomiska skäl, menar Lena Bay Höjland.
– I vår nya kollektion tillverkar vi därför byxorna så att de kan kortas utan att det bryter mot ISO-reglerna, samtidigt som vi säkrar en optimal byxlängd och läge på fickorna.