För dig som måste tvätta dina varselkläder själv: Det här ska undvikas
Direkt solljus, smuts och olja skadar varselklädernas livslängd, funktion och säkerhet. Men med några enkla knep kan du undvika vanliga fallgropar vid tvätt av varselkläder och i stället hålla plaggen i toppskick.
Hur tvättas varselkläder på bästa sätt?
Genom att alltid följa tvättråden i plaggen när det gäller tvätt och tork, undvika sköljmedel och inte använda blekmedel. Innan kläderna läggs i tvättmaskinen kan man använda en fuktig trasa för att torka bort lös smuts och grus eller att de sköljs av lite snabbt för att undvika att smutsen skadar kläderna när de tvättas. Knappar, kardborre och dragkedjor ska vara stängda under tvätt så att plaggen inte fastnar i varandra eller i tvättmaskinen.
Hur förlänger man livslängden på varselkläderna?
Smuts hårdnar med tiden, vilket innebär att det blir svårare att tvätta dina kläder ju längre du väntar. Dina varselkläder behöver därför tvättas regelbundet – oftare än du tror. Smuts gör också att dina kläder slits ut fortare och kan i visa fall påverka plaggets funktion och säkerhet.
Skydda dina kläder från direkt solljus
Förvara dina arbetskläder på ett rent, torrt och välorganiserat ställe, där de inte kan komma i kontakt med maskiner och kemikalier, olja eller andra ämnen som kan skada dem. Häng upp kläderna på krokar eller vik ihop dem på en hylla. Undvik att slänga dem i en stor hög på varandra. Detta är extra viktigt när det gäller PPE (personlig skyddsutrustning) och kläder som är våta eller fuktiga. Skydda också dina arbetskläder från direkt solljus eller andra typer av UV-ljus, eftersom det kan påverka plaggets livslängd.
Hur ska man få bort fettfläckar och olja?
Det är viktigt att tvätta kläderna så snart som möjligt efter att det smutsats ner. Men om det inte görs finns det ett par husmorstips att tillgå. Galltvål eller diskmedel är medlen som sägs ta bort fläckar. Några droppar diskmedel kan gnuggas in i plagget. Låt stå och skölj sedan av i rinnande vatten. Galltvålen, som är gjord på naturliga fetter och oxgalla, gnids också in i materialet. För att sedan sköljas av med vatten eller i tvättmaskinen.
Kan kläderna tvättas i 90 grader med blekmedel?
Det beror på materialen i plagget. Vissa material klarar 90-graders tvätt medan andra inte är gjorda för att klara detta. I ett plagg finns en mängd olika komponenter och dessa påverkas olika av hur plagget tvättas. När ett blekmedel används så står det angivet på tvättrådet ifall plagget tål medlet, en överkryssad triangel betyder att blekmedel inte ska användas.
Hur många tvättar tål varselkläder?
Detta skiljer sig mellan olika plagg och material. På certifierade plagg anges det alltid hur många tvättar de testats för i förhållande till gällande certifiering.
Bör varselkläder tvättas professionellt?
Det är inget måste. Det absolut viktigaste är att plaggets tvättråd följs.
Kan varselkläder kemtvättas?
Det skiljer sig mellan olika plagg och det visas i tvättrådet om plagget tål kemtvätt eller inte. Varselmaterialen måste vara testade och godkända för kemtvätt.
Källa: Arbetsmiljöverket och Trafikverket. Tvättråden kommer från Fristads.
Nedsmutsade varselkläder är en säkerhetsrisk
De allra flesta stora arbetsgivarna har tvättavtal. Plaggen tvättas därför professionellt. På mindre företag kan anställda behöva tvätta sina varselkläder själva på arbetsplatsen eller hemma.
Enligt arbetsmiljölagen har arbetsgivare i Sverige skyldighet att ge anställda personlig skyddsutrustning om det krävs. Uppdrags- eller arbetsgivaren bestämmer vilken skyddsklass det ska vara. Det är krav på varselkläder på arbetsplatser inom bland annat trafik, vägar, järnväg, flygplatser och byggplatser.
Det är sällsynt att varselkläder är så pass nedsmutsade att de inte uppfyller säkerhetskravet, enligt Trafikverket som gör arbetsplatskontroller. Däremot upptäcker kontrollanterna allt för ofta att anställda inte bär varselkläder på exempelvis vägarbeten. Inom järnvägen ser Trafikverket en trend som går åt rätt håll och att fler har rätt sorts skyddskläder på sig.