Christer flyttade in i husbilen och bor halva året i Spanien
Efter ett yrkesliv på järnvägen sålde Christer Bjerne sitt hem och flyttade in i husbilen. Nu kan han till sammans med sin fru Anki njuta av både svensk sommar och spansk vinter.
Christer Bjerne reste i många år kors och tvärs i landet för att bygga och underhålla spår. När pensionsåldern började närma sig hade knäna och höften tagit stryk. Tanken att bosätta sig permanent i en husbil och fly den svenska vintern blev alltmer lockande.
– Jag och min hustru Anki gjorde slag i saken. Men min intelligens har ifrågasatts ett par gånger, eftersom jag har bott varannan vecka i husvagn i 27 år, säger Christer Bjerne, om vännerna som inte riktigt förstår hans val av boende.
Vad gillar du med husbilslivet?
– Friheten! Vill du flytta, så flyttar du ditt hem. Du kan upptäcka saker på ett helt annat sätt.
Bor halva året i Spanien
Hälften av året bor paret Bjerne på Lövhults campingplats i närheten av Nässjö, och den andra hälften i Spanien. Nu senast i kuststaden Calpe, drygt sex mil norr om Alicante.
– Där vi stod har vi lärt känna jättemycket folk från olika delar av Europa. Vi har sett oss omkring, promenerat och cyklat. Det har varit helt fantastiskt.
Är det mer socialt i Spanien?
– Det är ungefär samma stuk i Sverige. Campingmänniskor är på ett speciellt sätt. Man umgås. Även om man inte känner varandra så har man kontakt och pratar om ditt och datt.
Idén att leva på det här viset fick de efter många års semestrande i Europa. När de var unga reste de runt med sina motorcyklar. Men med åren byttes hojarna ut mot husbil och elcyklar.
– Det var när vi hade köpt husbilen som vi upptäckte hur häftigt det var. Nu har vi bott så här i två års tid och det har fungerat utmärkt.
Kan vem som helst bo permanent i husbil?
– Det skadar inte om man är intresserad av natur, friluftsliv, upptäcka nya kulturer och saker.
Måste man vara praktiskt lagd?
– Det är en klar fördel. Det blir en del fixande med grejer som går sönder.
Vad har ni gjort med alla era saker som ni hade i huset?
– Vi har magasinerat tillräckligt för att fylla ett boende om vi skulle tröttna på hus bilen. Eller om vi av fysiska skäl inte längre kan ligga ute och åka.
Finast längs Malmbanan
Även i yrkeslivet har Christer Bjerne rest mycket. Han har jobbat i nästan hela landet, samt i Danmark och Tyskland i perioder. Den allra finaste arbetsplatsen var utmed Malmbanan som går mellan norska Narvik och Luleå.
– Om jag inte jobbat på järnvägen hade jag aldrig sett så mycket orörd natur. I Norrland finns det många guldkorn. Fisket är helt otroligt och när du åker längs Malmbanan så förstår man inte riktigt hur den kunnat byggas för hand i slutet av 1800-talet.
Vilka platser åker du och Anki till i Sverige?
– Vi umgås mest med släkt, barnen och vänner när vi är här. Ibland kan vi åka till Ullared och bo på campingen där, eller ner till västkusten någon helg.
Värmen lockar på vintern
Sista veckan i oktober bär det av till spanska Calpe igen. Men denna gång kommer de även att ställa sig på en campingplats lite längre söderut längs kusten.
– Det finns alltid nya platser och städer att upptäcka. Men det är framför allt värmen vi är ute efter.
Christers smultronställen
- Den tyska delen av Moseldalen. Bland annat Bernkastel-Kues. ”Där har vi varit flera gånger. Det är otroligt vackert, från början till slut. Det finns många ställplatser för husbil. I området finns det vingårdar, slott och ruiner att upptäcka.”
- Lundåkrahamnen i Landskrona. ”En fantastisk småbåtshamn”, enligt Christer.
- Lisebergs camping Askim Strand . Västkusten = bästkusten. Dessutom ligger campingen nära spårvagnen och centrala Göteborg.
- Punat på ön Krk i Kroatien. ”Stränderna och naturen är helt fantastisk. Ön är mysig och gemytlig.”
- Järnvägslinjen Malmbanan, från Luleå–Narvik. ”När man åker utmed Malmbanan förstår man inte riktigt hur man kunnat bygga järnvägen för hand i slutet av 1800-talet. Alla dessa tunnlar är helt otroliga.”