– Vi gör nästan bara roliga saker här. Tänk att få studera och få pengar från CSN. Det är helt underbart, säger Anna Aronsson som studerar till anläggningsmontör.

Med hjälp av en kastlina hissar Anna Aronsson upp en spänningsprovare till Jonathan Fryberg på en kraftledningsstolpe 25 meter ovanför marken. Dagens övning är att byta ut isolatorer. Första uppgiften är att spänningsprova ledningen och jorda stolpen. 
Solen skiner och det är några plusgrader, men uppe i kraftledningen blåser det till och från. 

Anna Aronsson, som aldrig tidigare jobbat på höga höjder, trivs bra i den miljön och känner sig mer och mer säker. 

Jonathan Fryberg jobbar med dagens övning vilket är att byta isolatorer.

– Där uppe är det inget som stör tanken. Ofta jobbar vi med tunga grejer så man måste koncentrera sig på sin uppgift. Jag har respekt för höga höjder när jag arbetar från en stege där uppe och den vinglar till av vinden, säger hon. 

Anna Aronsson studerar sedan i höstas till anläggningsmontör för storkraftnät på Åsbro kursgård, tre mil från Örebro. Det är en utbildning inom Yrkeshögskolans regi.

– Jag ville skaffa en utbildning för att bli bra på något. Och jag kände att jag saknade yrkesidentitet, säger hon som haft flera olika jobb i Stockholmsområdet. 
Hon har exempelvis varit kriminalvårdare och arbetat inom säkerhetsbranschen. 

Jag kände att jag saknade yrkesidentitet.

Anna Aronsson

Det var en platsannons om besiktningstekniker för kraftnät som väckte hennes intresse för yrket anläggningsmontör.
– Jag läste jättemycket om besiktningstekniker och storkraftnät. Så småningom hittade jag den här utbildningen på nätet, säger hon. 

Anna Aronsson sa upp sig från sitt fasta jobb inom fastighetsjour i våras och sökte till utbildningen i Åsbro. Hon avstod från möjligheten till tjänstledighet för studier.

– Jag ville inte söka tjänstledigt för att jag är säker på att få jobb efter utbildningen.

Utbildningen berättigar till studiestöd, både bidrag och studielån, från Centrala studiestödsnämnden, CSN. All viktig information går enkelt att hitta på CSN:s webbplats, tycker Anna Aronsson.

Annan Aronsson förbereder dagens övning. Även hunden Hagge får vara med.

Nu har Anna Aronsson studerat i drygt ett halvt år. Att klara sig ekonomiskt kan vara tufft, erfar hon. 

– Det är faktiskt jobbigt. När man fått lön varje månad har man vant sig vid att kunna gå på bio, käka ute och resa. Det går inte nu. 

CSN betalar ut 10 860 kronor varje månad vilket är cirka 20 000 mindre än hennes tidigare månadslön. Hon har hyrt ut sin lägenhet i Stockholm och bor i skolans internat med sin hund Hagge. Varje månad behöver hon ta av sina sparpengar för att klara sig. 

”Skönt att slippa det stressiga arbetslivet ett tag”

Studierna flyter på bra, tycker Anna Aronson. Utom kanske matematik som ”går så där”. Ungefär 20 procent är teorilektioner. Resten är praktiska övningar vilket är ett studiesätt som passar för henne .

– Jag blir jäkligt rastlös av att bara sitta på skolbänken och lyssna på någon som pratar. Jag skulle inte klara av en sån utbildning.

Att börja studera efter att ha jobbat i några år är mest en positiv förändring.

– Det är skönt att slippa det stressiga arbetslivet ett tag, få en paus i livet. Nu har jag fokus på bara en sak, att göra mitt bästa för att lära mig nytt yrke.

Nu gäller det att bli bra på det jag lärt mig.

Anna Aronsson

Anna Aronsson ser ljust på sin framtid och möjligheten att hitta ett jobb som hon trivs med. Tio av de elva som avslutade utbildningen i slutet av förra året har fått anställning. En generationsväxling pågår i branschen så efterfrågan fortsätter.
– Nu gäller det att bli bra på det jag lärt mig. Det är så pass mycket variation inom den här branschen så jag tror att jag kommer att jobba med det resten av mitt liv.

Helst vill Anna Aronsson hitta en anställning inom stamnätet.
– Då har jag störst chans att få resa mycket vilket jag gillar. Nu vet jag att jag vill arbeta på höga höjder och med stora ledningar.

Tips till dig som vill börja på en yrkesutbildning

Så tar du tjänstledigt för studier

 • Du har rätt att vara tjänstledig för studier.
 • Arbetsgivaren har rätt att skjuta på ledigheten en gång i sex månader. Därför är det att bra att lämna in ansökan om ledighet sex månader i förväg. 
 • Om utbildningen pågår under flera terminer, och du vill vara tillbaka på jobbet mellan terminerna, se då till att det framgår i ledighetsansökan.

Källa: Lagen om arbetstagarens rätt till ledighet för utbildning

Så klarar du din ekonomi utan lön

 • Yrkeshögskoleutbildningarna och utbildningarna på komvux ger rätt till studiemedel i form av bidrag och lån via CSN, Centrala studiestödsnämnden. Studietakt, antalet studieveckor och eventuell inkomst påverkar hur mycket man kan få. 
 • Vårdnadshavare för barn under 18 år kan även få tilläggsbidrag.
 • Ansökan om studiemedel sker på CSN:s webbsida. Handläggningstiden varierar och ligger just nu på en månad. 
 • En åldersgräns innebär att man kan få bidrag och lån från CSN till och med det år man fyller 56. Regeringen föreslår att åldersgränsen höjs till 60 från 1 oktober 2021. Förslaget är ute på remiss.

Källa: CSN, Centrala Studiestödsnämnden, www.csn.se

Tips på utbildningar inom yrkeshögskolan till bristyrken med goda jobbchanser (längd: cirka två år om inget annat anges). 

 • Anläggningsmontör storkrafttnät: Åsbro kursgård, sista ansökningsdag: 31 maj (ett och ett halvt år)
 • Auktoriserad elinstallatör: Stockholm och Trollhättan, cirka ett år på distans, 50 procent studietakt
 • Distributionselektriker (kan efter utbildningen även jobba som linjemontör): Lund (cirka ett år)
 • Drifttekniker med olika inriktningar, till exempel inom energi och processteknik: Norrköping och kraft och värme: Härnösand (distansutbildning)
 • Energitekniker specialisering vindkraft: Varberg
 • Fibertekniker: Tumba och Nyköping (cirka ett år)
 • Lokförare: på flera håll i landet, exempelvis i Ängelholm, Göteborg, Nässjö, Mjölby, Hallsberg, Hässleholm, Stockholm, Borlänge och Boden. (oftast ett års utbildning)
 • Järnvägstekniker med tre olika inriktningar: kvalificerad bantekniker, kontaktledningstekniker och signaltekniker: Ängelholm (cirka ett år)
 • Marin servicetekniker: Tumba (cirka ett år)
 • Servicetekniker inom elkraft: Åsbro (cirka ett och ett halvt år)
 • Signaltekniker: Falköping (cirka ett år)
 • Solenergitekniker: Nynäshamn
 • Tågtekniker: Hässleholm och Stockholm (cirka ett och ett halvt år)
 • Vattenkrafttekniker: Jokkmokk, distansutbildning
 • Vindkrafttekniker: Strömsund (cirka ett och ett halvt år)

Sista ansökningsdagen till utbildningarna varierar. Mer information: www.yrkeshogskolan.se

… och yrkesutbildningar på Komvux

 • Anläggningsarbetare: Movant i Göteborg (cirka ett år)
 • Anläggningsmaskinförare: kurser startar löpnade, exempelvis i Norrköping och Växjö i mitten av mars (cirka ett år)
 • Väg- och anläggningsarbetare: på flera orter i regi av Hermods Vux, till exempel i Kristianstad, Kungsängen, Nacka, Stockholm, Södertälje 
 • Väg- och anläggningsförare: Yrkesakademin Vux i Sundsvall, (cirka tio månader)

Yrkesutbildningarna på Komvux har varierande ansökningstider. Mer information: www.komvuxutbildningar.se