Jane hann aldrig få sin ersättning
Kriminalvårdaren Jane Engman hann inte få någon arbetsskadeersättning. Hon gick bort i lungcancer förra året, innan Afa-försäkring fattat något beslut.
Sekotidningen berättade om Jane Engman för tre år sedan. Hur hon blivit sjuk av de mögel- och fuktskador som fanns på Norrtäljeanstalten. Läkarna, som funnit mögelsvampar i Janes lungor vid en operation, slog redan 2011 fast att möglet kom från arbetsplatsen.
Då hade personal på anstalten klagat över rinnande ögon och snuva i många år. Jane Engman själv fick svår astma i början av 2000-talet. Trots detta dröjde det till 2009 innan något hände med inomhusmiljön.
Problemen togs på allvar först när Norrtälje kommun gjorde en inspektion och ställ- de krav på åtgärder. Det var 2009. Anstalten förelades att bygga om alla sex skadade paviljonger. Ett arbete som började 2011 och skulle vara klart våren 2014.
Kommunen nöjde sig med det och har inte gjort någon uppföljning, enligt miljöinspektör Malin Olofsson. Hon konstaterade 2013 att anmälan hade haft fog för sig. Det var stora problem med fukt och mögel i lokalerna.
– Vi har inte fått in några nya klagomål, säger hon idag. Därför har vi inte återvänt.
Anita Danielsson, som var försäkrings- ansvarig för Seko då Jane Engman blev sjuk, var och är fortfarande engagerad i fallet. Anita är oerhört besviken över att det aldrig blev ett beslut om godkänd arbetsskada och att Jane inte fick någon ersättning. Anita har inte fått någon förklaring till varför.
– Jag är också arg på Seko för att de gjorde så lite för att hjälpa, säger Anita Daniels- son när vi ses över en kopp kaffe i Norrtälje i början av juni i år.
Hösten 2016 är fuktproblemen på Norrtälje- anstalten tillbaka. I köket och en av paviljongerna, isoleringen, har personal och in- tagna mått dåligt. Några anställda har blivit läkarundersökta.
– De började få olika symtom, det kliade i ögonen, de blev torra i halsen och liknande. Vi begärde en undersökning av paviljongen och det visade sig att avfuktningsapparaturen som skulle ventilera sockeln under byggnaden hade havererat, säger Roger Svalling, huvudskyddsombud för Seko.
Han säger att personal och intagna nu mår bättre.
– Apparaturen är igång igen, men det är ingen långsiktig lösning, säger han. Personal i köket som mått dåligt har fått hjälp av läkare och mår bättre, men skyddsombuden håller ett vakande öga så att problemen inte kommer tillbaka. Skyddets krav för köket är renovering eller rivning.
Även anstaltschefen Stefan Bengtsson vill helst att paviljong och kök rivs och att det byggs nya lokaler. Då finns en chans att få en anstalt som uppfyller kraven för en modern verksamhet, säger han.
Flera som Sekotidningen talar med anser att den sanering som gjordes i Norrtälje för några år sedan mest var ”kosmetisk”, den gick inte på djupet. Byggnader som helst borde rivas eller totalrenoveras fick stå kvar, de målades om och piffades upp.
Kriminalvården har inte bestämt vad som ska hända med paviljongen. Fastighetschef Daniel Blom säger att rivning är det troliga alternativet.
– Det finns idag inga beslut, men arbetet med detta pågår under hösten.
Ett problem, förutom att resurserna är begränsade, är att ansvaret för fastigheterna delas mellan Kriminalvården och fastighetsägaren Special- fastigheter. Frågan om vem som ska göra vad, är inte självklar.
Köket på Norrtälje är Specialfastigheters ansvar. Anser Kriminalvården. Daniel Blom hänvisar till Specialfastigheter som inte kan ge något besked i frågan.
Det blir inte lättare för Kriminalvården när det visat sig att flera anstalter runt om i landet har samma problem som Norrtälje.
Stockholmsregionen verkar särskilt hårt drabbad. Norrtälje, Österåker, Storboda och Svartsjö är några anstalter där personal och
intagna mår dåligt, enligt uppgifter till Seko-tidningen.
På Österåker gjorde en undersökning av bjälklaget att en byggnad tömdes på intagna och personal under sommaren. Ingen vet ännu vad som ska hända med det huset.
Sedan några år tillbaka är en paviljong på Tidaholmsanstalten stängd och även där väntar facket på klart besked.
Peter Ask är central arbetsmiljösamordnare för Seko inom Kriminalvården. Han känner till flera av de mest drabbade arbetsplatserna, men han har ingen nationell överblick.
– Jag har inte begärt någon total översyn. Än så länge. När vi får indikationer på att personal mår dåligt görs undersökningar, och det har lett till flera stängningar, säger han.
Daniel Blom, fastighetschefen, säger att Kriminalvårdens utvecklingsplan kommer att bli avgörande för vilka anstalter som ska vara kvar. Och det påverkar också framtida beslut om var det ska renoveras och byggas nytt.
Roger Svalling, som just tagit över som samordnande huvudskyddsombud för Seko i Stockholm, vill ha en översyn i sin region.
– Det är en mardröm just nu. Jag försöker vara optimist, det finns ljus i tunneln. Men pengar ska fram och det måste fattas beslut om åtgärder på flera arbetsplatser.
Trots Jane Engmans sjukdom och trots omfattande kunskap om hur farligt det är för hälsan med fukt- och mögelskadade hus dröjer beskeden om fastigheterna i Norrtälje och på andra platser.
Alla blir inte sjuka, det finns de som klarar fukt och mögel utan problem, men för den som är känslig kan jobbet ge stora hälsoproblem.
Det finns inga vetenskapliga bevis för ett samband mellan mögel och lung- cancer, den sjukdom som drabbade Jane Engman. Men experternas råd är ändå att ta bort mögel så fort som möjligt.
– Skadat byggmaterial ska tas bort. Det går inte att sanera, tvätta bort eller torka ut mögel med en fläkt, sa Mattias Sjöström, yrkeshygieniker till Sekotidningen 2013. Det håller han fast vid.