Jim Persson, it-forensiker.

I takt med digitaliseringen har internetrelaterad brottslighet ökat dramatiskt.

I våras inledde polisen i region Syd en storsatsning med att rekrytera ett trettiotal medarbetare för att kunna bygga upp ett regionalt brottscentrum med fokus på internetrelaterade sexuella över- grepp mot barn och avancerade cyberbrott.

Vi går igenom en stor mängd material, som är oerhört svårt att se på.

Jim Persson

41-årige Jim Persson är en av dem som jobbar där som it-forensiker. För ungefär 13 år sedan arbetade han på ett plastföretag som kvalitetstekniker och reklamations- hanterare. En dag läste han ett reportage i en dagstidning om en nystartad utbildning, it-forensik och informationssäkerhet på högskolan i Halmstad.

”Fantastiskt roligt”

– Från den dagen visste jag att jag ville bli it-forensiker. Jag var 30 år när jag skolade om mig. Men jag har alltid varit väldigt teknik- och datorintresserad. När jag var tonåring byggde jag egna datorer och anordnade LAN, datorspel på lokala nätverk, säger han.

Att säga upp sig och söka utbildningen är ett beslut Jim Persson inte ångrat. Han stormtrivs på sin arbetsplats på polishuset i Helsingborg – och att i sitt yrke ständigt utmanas av teknikens framsteg.

–Det är fantastiskt roligt. Teknikutvecklingen är extremt snabb vilket innebär att varje brottmål och ärende i sig är unikt. Jag utvecklas hela tiden. Det finns alltid något nytt jag måste lära mig.

Samtidigt är arbetet krävande – många brottmål som Jim Persson säkrar digitala bevis för är internetrelaterade sexualbrott mot barn.

– Det är mycket svåra förundersökningar och mentalt påfrestande. Vi går igenom en stor mängd material, barnpornografibilder, som är oerhört svåra att se på. Nu har jag några år på nacken och kan hantera det på ett bättre sätt. Det gäller att inte ta med arbetet hem, säger Jim Persson.

En it-forensikers uppgift är att säkra digitala bevis i brottmål. Det handlar bland annat om att återskapa raderad, eller dold data från datorer, mobiltelefoner, övervakningsfilmer, USB-minnen, hårddiskar.

– Vi kan ta fram chattloggar, internethistorik, återskapa raderade filer. Sedan är en stor del att göra analyser av innehållet och händelseförlopp. När det gäller sexualbrott mot barn så försöker vi påvisa spridning av bilder och undersöka om det finns bevismaterial som är gömd bakom kryp- tering eller liknande.

Det är inte bara i region Syd som polisen intensifierat insatser mot internetrelaterad brottslighet, såsom sexuella övergrepp mot barn. Fram till 2020 ska regionala brottscentrum byggas upp i alla sju polisregioner i landet.

Men det finns ett hinder på vägen: det råder stor brist på it-forensiker – något som även bidragit till att utredningar drar ut på tiden. En stor utmaning de kommande åren blir alltså att försöka lösa rekryteringsbiten, förklarar Malin Bornhager, programansvarig för kandidatprogrammet i it-forensik och informationssäkerhet på högskolan i Halmstad:

– Allt är digitalt numera, it-brotten stiger samtidigt som nästintill alla brott har någon form av digitalt spår.

”Försvårar vårt jobb”

Trycket på högskolan är därmed hög. I år sökte så många som 600 utbildningen – och av dem antogs cirka 50.

Malin Bornhager, programansvarig för kandidatprogrammet i it-forensik och informationssäkerhet på högskolan i Halmstad.

Jim Persson tycker det är bra att allt fler fått upp ögonen för vikten av it-forensik. För personalens del har det inneburit ett närmare samarbete över polisregionerna, orterna och städerna.

En svår uppgift är för it-brottscentrumen att hänga med i teknikutvecklingen. Samtidigt som it-forensikerna har tillgång till betydligt mer digitalt material genom övervakningskameror, mobiler, datorer, går tekniken att skydda sin integritet framåt.

– I dag levereras de flesta smarta telefoner med kryptering från start. Säkerheten kring inloggningsalternativen som används förstärks också löpande, vilket försvårar vårt jobb med att komma åt informationen.

Finns det möjlighet till kompetensutveckling?

– Ja, det är ett måste för att hänga med i utvecklingen. Polisen erbjuder en del utbildningar men det krävs även ett eget initiativtagande med att förskansa sig vidareutveckling. Då rollen som it-forensiker är extremt bred blir man aldrig fullärd.