Fackets försäkring hjälpte Tomas efter stroken
Paketchauffören Tomas Dahl fick en stroke för tre år sedan. Genom Sekos sjukförsäkring fick han 50 000 kronor – pengar som var välkomna när han blev sjukskriven på heltid i tre månader.
När Tomas Dahl fick barn blev familjens försäkringsskydd mer aktuellt än det varit tidigare. Han tecknade ”medlem barn” och la samtidigt till Sekos extra sjuk- och efterlevandeförsäkring.
– Jag tänkte att premien inte är så stor och att det kan vara tryggt att ha ett skydd om det händer något, säger Tomas, som är paketchaufför på Postnord i Varberg.
–Fackets försäkringar blir dessutom billigare än att teckna en på egen hand. Den dag något händer är de bra att ha.
Åren gick och han tänkte inte så mycket på sin försäkring förrän han drabbades av stroke för tre år sedan. En tid efter insjuknandet kom han ihåg att klubben haft en träff med Folksam om försäkringar, och ringde för att kolla upp sitt eget skydd.
Det visade sig att stroke är en av flera diagnoser som kan ge en engångsersättning enligt den tilläggsförsäkring, sjuk- och efterlevandeförsäkring, han tecknat flera år tidigare.
-Jag fick 50 000 kronor som plåster på såren, säger Tomas Dahl. Jag hade förstås hellre varit utan min stroke, men det var ändå välkommet. Jag var sjukskriven på heltid i tre månader och det påverkade ekonomin.
– Det gick inte med en allmänläkare från vårdcentralen, säger Tomas.
2014 var inte första gången Tomas Dahl drabbades av stroke. Femton år tidigare kom den smygande. Han domnade bort i kroppen, kunde inte lyfta armarna riktigt. Han sökte vård men det dröjde innan läkarna hittade orsaken. Han fick veta att den stroke han fått var liten.
–Jag var knappt 40 och hade varit chef under en tid och jag tror att det spelade in. Det var stressigt, så jag slutade med det.
Efter några månader fortsatte Tomas arbeta som vanligt. Då hade han inte en tanke på att kolla upp försäkringarna.
– Nej, det fanns inte på kartan.
När det hände igen för tre år sedan stod Tomas Dahl i badrummet och borstade tänderna. Han skulle iväg på ett fackligt möte i Kungsbacka och gjorde sig i ordning inför dagen. Han kände igen symtomen direkt, på några sekunder kände han hur halva kroppen förlamades.
– Jag föll, men hann ropa på min fru innan jag förlorade medvetandet, säger Tomas.
En stroke innebär att hjärnan inte får syre och den kan i värsta fall ge svåra hjärnskador eller leda till döden.
Till skillnad mot första gången fick Tomas den här gången minnesproblem, kom inte ihåg namn, knappt sina egna barns. Sådant som att ta ut pengar på bankomaten blev omöjligt.
– Det har kommit tillbaka med hjälp av rehabilitering, men jag måste fortfarande skriva ner det jag ska göra för att minnas. Det behövde jag inte förut.
För att få en diagnos gick Tomas igenom en omfattande utredning av hjärnskadeläkare. De kom till sist fram till att han lider av hjärntrötthet.
-Det förklarade en hel del för mig själv också. Som varför jag ibland blir så himla trött och matt. Kopplingarna i hjärnan fungerar inte när hjärnan får för många intryck.
Hjärntröttheten gör att han har svårt för stora folksamlingar, lyssna på musik och ha mycket omkring sig. Han blir trött och känner obehag.
Sedan ett år tillbaka arbetar Tomas därför 75 procent. På 25 procent av arbetstiden har han sjukersättning.
Enligt Postnords villkorsavtal (som är tecknat med Seko) får han ett belopp extra i så kallad sjuk- pension från SPV (Statens tjänste- pensionsverk) för att han har sjukersättning. Det är 21 procent av den uppskattade lönen, vilket blir runt 900 kronor per månad.
Netto förlorar Tomas 1 500 kronor per månad på att ha sjukersättning.
– Det påverkar inte så mycket. Det viktiga är att jag inte behöver arbeta heltid. Det klarar jag inte.
Bilkörningen i jobbet klarar han mycket på rutin efter 40 år i yrket.
– Jag kör paketbil och träffar mycket folk, med 70–80 stopp per dag, vilket kan vara stressigt.
Vila och återhämtning blir avgörande och därför delar Tomas upp sin arbetsveckan så att han har en helt ledig dag i mitten av veckan.
– Då gör jag ingenting.
Efter det han har varit med om påminner han kolleger som blir sjuka om att de ska kolla sina försäkringar. Och mer än en gång har det hänt att arbetskamrater fått ersättning tack vare det.
– Det är bara att ringa Folksam, de ser genast vad som gäller för just dig. Försäkringar är en bisak för facket, som ska ta fajten om lön och arbetsmiljö för medlemmarna, men det är en nog så viktig bisak.