– Det är centimeter som skiljer från att det skulle vara sjukvård. Och då blir det på något sätt absurt, fullständigt bisarrt. Några centimeter åt ett annat håll – då hade det kostat 250 spänn.

När Gabriella Lavecchia, Sekos ordförande, var hos tandläkaren för några år sedan upptäcktes en tumör i käken.

Hon skickades till en käkkirurg för vidare utredning och så småningom en operation. Det visade sig att tumören var godartat och inte skulle sprida sig till resten av kroppen.

Men hela tumören gick inte att få bort vid operationen, och den kan växa, därför går hon på årliga kontroller.

”Gör mig omåttligt förbannad”

Gabriella Lavecchia är noga med att påpeka att det inte är en snyfthistoria, det är inte synd om henne.

Men i hennes fall klassades tumören alltså som en tandvårdsfråga.

– Det som gör mig omåttligt förbannad är att eftersom den har sitt ursprung från käken så räknas det som tandvård och inte som sjukvård. Och det gör att det helt plötsligt handlar om tiotusentals kronor för att ta bort en tumör och 2 000–3 000 årligen för att hålla koll på att den inte kommer tillbaka och inte växer, säger Gabriella Lavecchia till Arbetet.

”Risk för sms-lån”

Med sin förbundsordförandelön är det en kostnad som hon kan ta, påpekar hon.

– Men hade det varit släkt, vänner, tidigare arbetskamrater, medlemmar så är ju risken ganska stor att de hade fått ta sms-lån för att klara operationen och att man helt enkelt hade fått strunta i att göra de här uppföljningarna.

Gabriella Lavecchia tycker att det är bisarrt att man gör skillnad på tandvård och sjukvård. Hon skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter, tillsammans med Handels och Byggnads ordföranden, att systemet måste reformeras.

Tandvård ska jämställas med annan sjukvård, är deras ingång. Den uppfattningen har stöd i befolkningen, enligt en opinionsundersökning som de tre förbunden gjort.

Kan bli valvinnare

Där uppger nio av tio att tandvård borde ingå i högkostnadsskyddet.

Hälften av de som svarat uppger också att den frågan skulle kunna påverka vilket parti de röstar på.

Och här finns en chans för Socialdemokraterna att genomföra en valvinnande reform, enligt debattörerna, den första sedan maxtaxan i barnomsorgen för snart 30 år sedan.

– Vi tror att det är en reform partiet skulle kunna vinna valet på. Det är en fråga som vi inom fackföreningsrörelsen har drivit så länga jag kan minnas, säger Gabriella Lavecchia.

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Sekotidningen och flera andra titlar ingår i LO Mediehus