Nu är årets avtalsrörelse i gång. I förra veckan bytte Seko avtalskrav med arbetsgivarorganisationen Sobona, som förhandlar kollektivavtal för kommunala energibolag och flygplatser.

Sobona Energiavtalet omfattar medlemmar på kommunala energibolag. Seko kräver bland annat högre ersättningar vid beredskap, nytt regelverk för lönerevisionen och ökad arbetstidsförkortning.

– Vi står helt klart långt ifrån varandra med vad vi vill, det är tydligt att facket behövs mer än någonsin när man tar emot arbetsgivarens önskelista och jämför den med vår, konstaterar Nick Fortgens, avtalsansvarig ombudsman på Seko.

Startskott för avtalsrörelsen

Avtalsväxlingen är startskottet för vårens avtalsrörelse och nu ska delegationer och förhandlare mötas och djupdyka i de olika yrkandena och se vad man kan åstadkomma innan avtalet går ut sista mars.

Sekos yrkanden avseende lönerna följer LO-samordningen, vilket innebär krav på löneökningar med 4,2 procent, dock med ett lägsta utrymme om 1 222 kronor per månad och heltidsanställd räknat per individ inom avtalsområdet.

– Man kan ju konstatera att det är ganska arbetsgivarvänligt på ena sidan och en facklig inställning på andra sidan. Det kommer att bli utmanande att ha en avtalsrörelse i det klimatet, säger Nick Fortgens.

Porträtt på Nick Fortgens.
Nick Fortgens.

Ett av kraven är att ni vill ha ett annat regelverk för lönerevisionen, vad innebär det?

– Som det är nu så stöter vi på problem att vi inte har lyckats få till förhandlingar lokalt på bolagen. Samt att det finns olika bolag som dröjer så pass länge med en lönerevision.

– Det blir fel när man ska vara klar sista mars men man dröjer till oktober, november för att få klart nya löner för sina medarbetare. Det måste vi se över och få till en annan lösning på.

Ser kraven som höga

Enligt John Nilsson, förhandlingschef på Sobona, har Seko höga krav på löneökningar i förhållande till hur inflationen nu ser ut.

– Den fackliga sidan har ett önskemål om goda reala löneutvecklingar efter att inflationen har varit hög ett par år, men vi kan konstatera att vi, sett över lite längre tid, har haft en fortsatt god utveckling i Sverige och det gör att vi redan är tillbaka på reala löneökningar igen. Det är viktigt att ha med sig detta, menar han.

John Nilsson menar att de löneökningar som Seko föreslår är rätt kraftiga satsningar på lägsta lönerna som slår lite olika i olika branscher.

– Just på bransch energi och flygplatser kanske det inte har så stor effekt men vi har ju andra verksamheter där det får större betydelse.

John Nilsson i blå kostym står lutad mot en kaklad vägg i en korridor med armarna i kors.
John Nilsson, Sobona.

”Nuvarande avtalet fungerar bra”

Vad säger du om Sekos krav på ett annat regelverk för lönerevision?

– Våra arbetsgivare skickar med att de tycker att det nuvarande avtalet fungerar bra. och vill behålla det i huvudsak.

– Om deras huvudpoäng är att den lokala löneöversynen ska ske i tid så delar vi ambitionen att lönerna lokalt, den lokala processen ska gå så fort som möjligt så att inga medarbetare behöver vänta på att få sin lön utbetalad.

Negativ till kortad arbetstid

Seko vill se över ersättningen och förutsättningarna vid beredskapsarbeten. Hur ser du på det?

– Det som vi kommer att ha svårt med är att de har ett yrkande kring att utöka och stärka arbetstidsförkortningen.

– Man har en modell för arbetstidsförkortning som är den överlägset största bland våra avtal. Det finns inget avtal som har lika många timmar som energiavtalet.

– Våra arbetsgivare har idag svårt att få tag i kompetens. Om medarbetarna ska arbeta ännu mindre blir det ju ännu svårare att få tag på och fylla den kompetens vi har behov av. Så det är ingen beställning vi har från våra arbetsgivare att gå till mötes, avslutar John Nilsson.

Sekos krav på Sobona

Seko har växlat avtalskrav med arbetsgivarorganisationen för kommunala energibolag och flygplatser, Sobona. Nuvarande kollektivavtal löper ut 31 mars 2025.

Vad vill Seko?

  • Löneökningar med 4,2 procent dock med ett lägsta utrymme om 1222 kronor per månad och heltidsanställd räknat per individ inom avtalsområdet.
  • En särskild höjning av lägstalönerna.
  • Som ett led i arbetet med att göra heltid till norm på hela arbetsmarknaden ska diskrimineringen av deltidsanställda upphöra och användandet av mertid därmed minska.
  • Samtliga ersättningar i avtalen, inklusive lägsta semesterlön, höjs med ett procenttal som motsvarar löneökningarna inom avtalsområdet.
  • Ett regelsystem införs om lönerevision inte kan slutföras inom skälig tid eller om oenighet uppstår. Lokala avtal ska följa giltighetstiden och uppsägningstiden av det centrala avtalet. Se över ersättningen och förutsättningar vid beredskapsarbeten. Se över regelverket för förskjuten arbetstid i avtalet.
  • Utöka och stärka arbetstidsförkortningen. Införa riktlinjer för användning av beredskapsbilar. Genomlysning av orättvisa förutsättningar vid skiftarbete.

Vad vill arbetsgivarna?

Bransch Energi:

  • I samband med avtalsförhandlingarna 2020 har skrivningen i BB Energi kring hantering av timavlönades semester utgått. Sobona bedömer att denna reglering bör återinföras för att skapa tydlighet i avtalets reglering kring denna fråga. Ändringen är av rent redaktionell karaktär.

Bransch Flygplatser:

  • En särskild anställningsform för viss tid gällande fastanställd personal.
  • Permitteringsavtal – En överenskommelse tecknas för att kunna möta tillfälliga och allvarliga ekonomiska svårigheter.
  • Annan anställningsform vid oregelbundet behov av arbetskraft.
  • Annan anställningsform införs i avtalet för tillfälligt och oregelbundet behov av arbetskraft.