Ylva Johansson: Vi har uträttat underverk
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson anser att de borgerliga politikerna har otur, både när de regerar och när de gör prognoser. Och hon är stolt över att riksdagen just nu, under hennes tal, röstade för att riva upp Lex Laval.
Men hon började med att dra paralleller mellan arbetarrörelsens barndom och idag.
– Min farfar var daglönare. Han stod med mössan i hand och bad om jobb. När han fick något var det för en spottstyver. Min pappa visste aldrig om det skulle finnas mat på bordet.
Och hon ser att vi har hamnat där igen.
– Vi läser om det igen. Människor arbetar för en spottstyver, sover på arbetsplatsen och tvingas lämna ifrån sig sina pass till arbetsgivarna. Det har skapats ett skuggsamhälle och det är för djävligt.
Hon framhöll då att riksdagen precis var på väg att rösta för att riva upp Lex Laval, till kongressen jubel, något hon förvisso inte tror löser alla problem.
– Men om vi alla jobbar tillsammans så kommer vi klara det.
Det går bra för Sverige, något Ylva Johansson tog fasta på i sitt tal. Finanserna går bra och arbetslösheten sjunker, framför allt bland ungdomar.
– När vi tillträdde för drygt två år sedan fick vi EU-stöd för att vi hade så hög ungdomsarbetslöshet. Det var skämmigt. Nu har vi den lägsta ungdomsarbetslösheten på 13 år. Räknat i individer handlar det om 1900 personer, men det ska ner till noll.
Hon jämförde resonemanget då, att det var omöjligt att få ner arbetslösheten bland ungdomar om man inte sänkte löner och villkor med debatten nu kring hur man ska få in nyanlända på arbetsmarknaden.
Här kom hon med flera kängor mot tidigare borgerliga regeringar och deras prognoser för framtiden. Innan förra maktskiftet varnade man för att återställa den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar.
– Nu har vi den lägsta ungdomsarbetslösheten på 13 år. De sa att om man höjer taket i a-kassan så ökar arbetslösheten. Vi höjde taket och arbetslösheten sjunker, så de har otur i sina prognoser.
Avslutningsvis räknade hon upp räknade hon upp regeringens segrar på arbetsmarknadsområdet, trots att man har en minoritet i riksdagen. Färskast då dagens avskaffande av Lex Laval, men även det höjda a-kassetaket, mer resurser till Arbetsmiljöverket och nytt regelverk för offentliga upphandlingar, även om man inte kom hela vägen fram i den frågan.
– På två och ett halvt år har vi uträttat underverk, trots att vi inte har riksdagsmajoritet. Tänk då vad vi kan uträtta om vi får en mandatperiod till.