Vattenfall drar ner på personal
Vattenfall flaggar för nya personalnedskärningar under 2013. Omkring 2000 personer kan bli berörda när bolaget ska spara 3 miljarder.
Trots en vinst på 17 miljarder förra året lägger Vattenfall upp en sparplan för 2013 på tre miljarder. Øystein Løseth, Vattenfalls vd, talar om att det kan innebära neddragningar med 5-6 procent av företagets totalt 34000 anställda, vilket motsvarar upp till 2000 personer. Enligt Løseth handlar det både om Sverige och andra länder där bolaget har verksamhet.
Løseth säger till Dagens industri att förhandlingar pågår med de fackliga organisationerna. Men det är inget Jan Palmqvist, ordförande för Seko Vattenfall, känner till.
– Det är helt utom min vetskap, vi har inte fått någon info om detta. Jag känner till övertaligheter på svensk nivå, men det är ju sedan tidigare. Några nya neddragningar känner jag inte till.
Han har under alla omständigheter svårt att se att man kan dra ned mer på personalen ute på fältet.
– Det är redan så slimmat. Det går inte att få dem att springa fortare än de redan gör. Förr var det 25 man som skötte vattenkraftstationerna i norr, nu är de nere på åtta.
Hos Vattenfall är man noga med att påpeka att besparingsprogrammet ännu är i sin linda.
– Vi är ännu i ett mycket tidigt skede. Det är bara februari och besparingarna ska vara genomförda under 2013, men inte ens det är hugget i sten, säger Viktoria Raft, pressekreterare på Vattenfall.
Enligt henne är det inte säkert att besparingarna kommer slå mot personalen.
– Vi talar i termer om att det kan innebära personalnedskärningar. Men det är för tidigt att säga, likaså hur eventuella nedskärningar kommer fördelas i olika länder.
Hur kommer det sig att Øystein Løseth påstår att det pågår förhandlingar med facket trots att Sekos Vattenfallordförande inte känner till det?
– Det har förts en dialog hela hösten, på grund av den pågående omorganisationen, men det har inte inletts några nya förhandlingar.
Samtidigt riktas skarp kritik mot Vattenfalls köp av det holländska energibolaget Noun år 2009. Köpeskillingen var 97 miljarder kronor vilket visat sig vara minst 15 miljarder för mycket. Och bolaget dras nu med de ekonomiska följderna av köpet.
Dåvarande näringsminister, Maud Olofsson, har KU-anmälts som ansvarig för slöseriet med statliga pengar.
Till saken hör att det var Løseth som var vd för Noun och sålde in det för dyrt till Vattenfall. Och nu sitter han och ska hantera följderna av köpet.