Sekos ordförande Janne Rudén är kritisk till beslutet att sälja ut Teliasonera och tror att det kan få konsekvenser för de Sekomedlemmar som arbetar i företaget.
– Risken är att det blir någon form av riskkapitalister som bara är intresserade av att tjäna pengar som köper upp aktierna. Det våra medlemmar behöver är en ägare med branschkunskap som är intresserad av att driva företaget på lång sikt.
Försäljningen av Teliaaktierna leds av Deutsche Bank och UBS Investment bank, och regeringen har förbundit sig att inte sälja ut fler aktier före april 2008 om inte de två bankerna ger sitt medgivande.
”Genom den här affären minskar vi vårt innehav i Teliasonera på ett ansvarsfullt sätt, samtidigt som vi behåller vårt huvudägarskap och därmed full handlingsfrihet för olika strategiska vägval” skriver kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell i ett pressmeddelande.
Janne Rudén är inte lika positiv:
– Att sälja ut de statliga bolagen var ett helt galet beslut redan från början. Bolagen genererar pengar till staten och säljer man ut innehavet är det enorma intäkter man går miste om.
Värdet på Teliaaktierna beräknas till knappt 20 miljarder kronor.
Det var den 14 december förra året regeringen beslutade att börja försäljningen av flera statliga bolag, däribland Telia.