För två år sedan kom diskussionen om att lägga ut lokalvården på flygplatsen upp för första gången. Då kom lokalvårdarna själva med ett förslag på hur verksamheten skulle kunna organiseras och upphandlingen avbröts. Nu skulle de två åren utvärderas. Men innan rapporten behandlats i samverkansgruppen fattade flygplatsledningen beslut om att lägga ner lokalvården i egen regi.
– Utvärderingsrapporten är inte seriös. Den innehåller rena felaktigheter, säger lokalvårdschefen Jadranka Cip.
Under två tuffa år har lokalvårdsstyrkan gått från 25 årsanställda till 16, antalet timanställda från 45 till 2. Förlustsiffrorna har vänts till vinst.
– Beskedet kom som en chock. Vi har verkligen gjort allt vi kunnat, vi har gett järnet. Vi har genomfört en gedigen utbildning, bytt ut maskiner, infört nya metoder, reducerat materialförbrukningen och sanerat ekonomin. Nu går vi med vinst och var beredda att gå vidare med utvecklingen. Istället får vi besked om att vi ska bort. Det är helt horribelt och man blir väldigt arg, säger Jadranka.
Koncernfacket kommer nu att begära centrala förhandlingar:
– Flygplatsledningen har brutit mot regelverket. De har fattat beslut redan innan de gick till samverkansmötet med de lokala facken sent igår eftermiddag. De ställdes inför fullbordat faktum. Dessutom var frågan inte föranmäld i handlingarna. Det är ett brott mot intentionerna i avtalet om samverkan, säger koncernfackets ordförande Lars Andersson.
Koncernfacket kräver att lokalvården på Sturup ska vara kvar i egen regi.
– Tajmingen är verkligen taskig. Att gå ut på Internationella kvinnodagen och ge kvinnorna i lokalvården besked att de kommer att bli av med jobbet, säger Lars.