Telia granskar affärer i Nepal
Telia ska granska sina affärer, avtal och partners i Euroasien och först ut blir bolagen i Nepal. Det berättar den nya styrelseordföranden Marie Ehrling för Dagens Nyheter.
Granskningen ska genomföras av den internationella advokatbyrån Norton Rose och göras utifrån ett ”affärsetiskt perspektiv”, som Telia skriver i ett pressmeddelande. Skälet är förstås den kritik som finns mot Telias agerande i Euroasien och inte minst pågående förundersökning om mutbrott.
Anledningen till att Nepal granskas först är, enligt Marie Ehrling, att det senaste köpet gjordes så sent som förra sommaren och inte ens är avslutad.
Seko på Telia välkomnar granskningarna, men har än så länge inte fått svar på hur de ska gå till i praktiken. Vad gäller Nepal så bevakar Seko utvecklingen.
–Ny lagstiftning i Nepal säger att utländska bolag måste ha en nepalesisk delägare med minst 20 procent av aktierna och det är svårt att veta vad det innebär för Telia, säger Magnus Brattström, ordförande för Seko på Telia.
I dagsläget har Telia två företag i Nepal, Ncell och Nepal Satellite Telecom (Hello Nepal), vilket kan strida mot landets lagstiftning. Planen är dock att föra samman bolagen till ett.
Det finns en oro hos det lokala facket att Telia genom att slå samman företagen försöker komma undan det kollektivavtal som finns på Ncell. NST saknar kollektivavtal och fackklubb.
Magnus Brattström har inte fått sådana signaler:
–Det vore dålig PR för Telia i den här situationen, säger han.
Tidigare anställda på NST har under våren protesterat kraftigt mot att de fick lämna sina jobb i samband med att Telia tog över företaget. Det har varit demonstrationer och krav på att de uppsagda ska få tillbaka sina jobb. Hittills har inget hänt. Telia hävdar att uppsägningarna gjorde innan företaget tog över verksamheten.