Styrman döms för sexuellt ofredande
Ett befäl på en statlig isbrytare döms för sexuellt ofredande. Enligt Seko Sjöfolks ombudsman är domen en viktig påminnelse.
– Det som händer ombord behöver inte stanna där, säger Petra Sviberg till Sjömannen.
Händelsen inträffade i Luleå i augusti 2017. Den överordnade befälet på isbrytaren ska då ha utsatt en kvinnlig sjöman för flera grova sexuella kommentarer och trakasserier, rapporterar Sjömannen.
Kvinnan hade nyligen avslutat sin utbildning till sjökapten och påbörjat en anställning på fartyget.
I tingsrättens dom, som Sekotidningen tagit del av, står det att den dömda mannen bland annat frågat kvinnan efter ett toalettbesök om hon torkat sitt underliv.
Detta ska ha skett efter jobbet på en annan båt, som låg i närheten av isbrytaren, när de hade bjudits in av några arbetskamrater på ett glas. Enligt kvinnan var hon inte var berusad av vinet, men hon upplevde att befälet var det. Något hon tidigare berättat om i Aftonbladet.
Mannen hotade
När kvinnan lämnade båten med anledning av den grova kommentaren, och skulle ta sig tillbaka till isbrytaren, följde befälet efter och försökte beordra henne till hans hytt för att lämna urinprov.
”Han sa att han var hennes chef och att han skulle kasta eller slänga henne av båten om hon inte följde med” står det domen.
Mannen döms vid Luleå tingsrätt till dagsböter på 54 000 kronor för sexuellt ofredande. Han tvingas betala ett skadestånd på 10 000 kronor, plus ränta, till kvinnan, samt betala rättegångskostnaderna på drygt 23 000 kronor.
”Måste utreda”
Petra Sviberg, ombudsman på Seko Sjöfolk, säger till Sjömannen, att facket håller på att ta fram en manual och checklista om hur ärenden med sexuella trakasserier och kränkande särbehandling ska hanteras ombord.
– Den förtroendevalda och Seko sjöfolk ska naturligtvis vara ett stöd vid en anmälan. Det är också viktigt att tänka på att arbetsgivaren alltid måste utreda ärendet vare sig det finns en polisanmälan eller ej.