Stora brister i arbetsmiljön på SJ-depå
Arbetsmiljöverket gjorde en oanmäld inspektion på SJ:s depå i Malmö. Resultatet blev en lista på 31 brister i arbetsmiljön, bland annat när det gäller raster och pauser. Nu har SJ kallat till extra möte i skyddskommittén.
Den sista januari i år gjorde Arbetsmiljöverket (AV) ett oannonserat besök på SJ:s tågdepå i Malmö. Verket tittade speciellt på arbetsmiljön för komfortoperatörerna, som städar tågvagnar, och de som kör fordon på bangården.
Vid inspektionen fann Arbetsmiljöverket inte mindre än 31 brister i arbetsmiljön som SJ måste åtgärda. Det handlar om allt från brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet över slitna och dåligt städade lokaler till rastmöjligheterna för komfortoperatörerna.
Louise Reichenberg, Seko SJ, säger i ett sms till Sekotidningen att de upplever att SJ tar saken på allvar och har kallat till ett extra möte med skyddskommittén där dessa frågor ska behandlas. I övrigt hänvisar hon till Seko SJ:s blogg, där man skriver att Seko välkomnar Arbetsmiljöverkets besök. Seko ser att många av problemen som hittades i Malmö även finns på andra depåer. Därför kommer huvudskyddsombud från samtliga depåer delta i det extra mötet.
Seko SJ ser Arbetsmiljöverkets rapport som en mycket god hjälp bland annat i arbetet vad gäller komfortoperatörernas rätt till rast enligt arbetstidslagen.
Även SJ säger sig välkomna Arbetsmiljöverkets besök.
– Vi tycker att det är bra att Arbetsmiljöverket har genomfört inspektionen och arbetar nu tillsammans med skydds- och arbetstagarorganisationerna med att gå igenom och ta fram handlingsplaner för identifierade brister. Arbetet pågår och vi kommer att svara arbetsmiljöverket under maj månad, skriver Tomas Wintzell, Chef SJ Depå i en kommentar till Sekotidningen.
På frågan hur arbetsmiljön kunnat bli så eftersatt svarar SJ:s pressavdelning i mejl:
”Just nu pågår arbetet med arbetsmiljörapporten. Vi avböjer därför att kommentera detta vidare tills vi är färdiga med det arbetet. Slutsatser ska förankras hos skydds- och arbetstagarorganisationerna samt att svar ska lämnas till Arbetsmiljöverket.”