– Det som skedde vid fotbollsderbyt mellan Malmö och Helsingborg är det värsta fotbollsbråket vi haft, säger Lars Håkan Lindholm vid Malmöpolisen.
Lokföraren som attackerades stod och väntade på perrongen när en stor grupp supportrar passerade henne.
– Hon stod med huvudet vänt till höger och såg efter en grupp supportrar när någon gick upp bakom henne och stoppade in smällaren i munnen på henne från vänster sida, berättar Lars Håkan Lindholm.
Föraren hann precis slå bort den innan det small.
Förutom mindre brännskador på läpparna blev hon ordentligt chockad.
Hon togs sedan om hand av annan personal.
Det hade tidigare varit stökigt på tåget från Helsingborg till Malmö. Supportrarna hade slagit sönder delar av inredningen i tåget och skurit sönder säten.
– Vi har haft problem med sådant här i flera år och hela tiden rapporterat in det. Men det som hände nu var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Ulf Clarén, Sekos huvudskyddsombud vid SJ.
Han menar att man måste kunna garantera personalens och andra resenärers säkerhet ombord på tågen i samband med större evenemang som exempelvis fotbollsmatcher. Det kan ske genom att man inte tillåter överfulla tåg och att det finns polis eller väktare ombord på tågen.
Den senaste tidens händelser har gjort att Arbetsmiljöverket reagerat och i morgon fredag är skyddsombuden samt arbetsgivaren SJ kallade till möte för att diskutera situationen.