En facklig framgång, menar Seko. SJ håller delvis med.

–Det har varit påtryckningar internt om att lätta upp reglementet. Det har påverkat oss, men också den enorma värmen förra sommaren som gjorde att vi tvingades se över alla kläder, säger SJ:s HR-direktör Peter Blomqvist.

–Nu är vi förberedda för den kommande sommaren, säger han.

”Jättepositivt ”

Elias Cataño Cayetano, ordförande för Seko SJ sektion åkande tycker att de nya reglerna är bra. Han har själv kämpat för könsneutral uniform och använt kjol och lågskor i Pridetåget de senaste två åren.

–Det här är jättepositivt. Jag ser det som en facklig framgång, det gör jag, säger han.

Han kämpar för könsneutrala SJ-uniformer

Nyhet

Enligt Peter Blomqvist är det sommaruniformen som gjorts om och när man börjar förändra kläderna så leder ”det ena till det andra”.

–Shorts innebär att personalen har bara ben, liksom vi nu tillåter kjol med bara ben. Det gör i sin tur att vi har tagit ställning till vilka tatueringar som är okej, säger han.

Inga tatueringar i ansiktet

Från och med 1 maj är det fritt fram för tatueringar som inte är i ansiktet eller på huvudet. De får inte heller vara provocerande eller stötande.

Allt ska vara propert och snyggt och det är det närmaste chef som avgör.

En annan nyhet är att det finns shorts och pikétröja i sortimentet. Förra sommarens värme och bristande luftkonditionering fick skyddsombuden att ingripa och kräva rätt att bära shorts och så blev det. SJ lät personalen att använda privata shorts.

Uppsatt hår inget tvång

Även reglerna för hur håret ska vara mildras. Håret behöver inte vara uppsatt och individen får ha valfri färg.

Seko har länge drivit på för att förenkla och modernisera uniformsreglementet på SJ. Det ställdes på sin spets 2014 när en kvinnlig tågvärd fick en erinran och hot om uppsägning om hon inte tog av sig sina örhängen. SJ ansåg att hennes örhängen stred mot reglementet.

Örhängen blev avgörande

Hon hade flera örhängen i varje öra, och SJ ansåg att det stred mot den dåvarande uniformspolicyn. Hon stängdes av men återgick i tjänst efter en tid – utan örhängen. Kollegerna stöttade henne med manifestationer och Seko ställde krav på nya regler.

Senare ändrades reglerna och hon kunde sätta på sig örhängena igen.

Sedan 2014 har reglementet ändrats ett par gånger, men det är först nu som kjol, byxa, slips och scarf blir unisex.

Inom två år ska SJ ta fram en helt ny uniform.