SJ hotas med vite för minskad bemanning
Arbetsmiljöverket kräver att SJ ser över arbetsmiljön efter att man dragit ner på bemanningen på många tåg. Annars hotar böter på 250000 kronor.
Skyddsombudens oro över SJ:s beslut att minska bemanningen på snabbtågen delas av Arbetsmiljöverket som utfärdat ett vitesföreläggande mot bolaget. Verket kräver att SJ ser över de risker som finns för de ombordanställda med nedbemanningen.
– Det är väldigt positivt att Arbetsmiljöverket går på vår linje, men det var inte oväntat, säger Lennart Jansson, Sekos huvudskyddsombud för de ombordanställda.
Kraven från Arbetsmiljöverket handlar bland annat om att SJ måste se till att resurserna är anpassade till kraven i arbetet med särskild hänsyn till den nya förordningen om organisatorisk och social arbetsmiljö.
– Med lägre bemanning blir folk stressade och känner sig otillräckliga. Så problemen handlar framför allt om den psykosociala arbetsmiljön. Därför är det bra att Arbetsmiljöverket utgår från den nya förordningen i sina krav, säger Lennart Jansson.
SJ menar att man minskat kraven på personalen i samband med den minskade bemanningen. Men Arbetsmiljöverket låter sig inte helt övertygas:
”Det kvarstår dock för er att säkerställa att de befintliga resurserna i form av bemanning, verktyg och tydlighet i arbetsinnehåll är anpassade till de faktiska kraven i arbetet”, skriver Arbetsmiljöverket i sitt beslut.
Man konstaterar också att sjuktalen för ombordpersonalen ligger på tio procent och kräver åtgärder för att få ner dessa.
– Sjuktalen för ombordanställda har mer än dubbelt så höga som för lokförarna, så det är ju kundkontakten det handlar om. Därför måste vi vara tillräckligt många för att utföra vårt arbete, säger Lennart Jansson.
Han har gott hopp om att SJ tar frågan på allvar.
– Man har redan bemannat upp igen på vissa avgångar där de insett att det behövs. Så jag tror nog att riskanalysen ger för handen att vi måste bemanna upp fler avgångar.
Det var i april i år som skyddsombuden lämnade in en anmälan till Arbetsmiljöverket om att myndigheten ska ingripa mot förändringen. Detta efter som SJ svarat skyddsombuden att man inte tänkte ompröva sitt beslut och att man ”har för avsikt att genomföra en utvärdering ungefär 6 månader efter genomförd förändring men beaktar eventuella oväntade effekter som framkommer innan dess.”
Samma svar gav bolaget till Arbetsmiljöverket efter den inspektion som gjorde på SJ i juni. I Arbetsmiljöverket beslutat om ett vitesföreläggande har man lyssnat till SJ såtillvida att företaget får på sig till den sista november med åtgärderna.