Sextrakasserier på ISS till AD
Seko och Almega kunde inte komma överens om hur problemen med sexuella trakasserier på ISS biljettkontroll ska lösas. Seko förbereder nu en stämning till Arbetsdomstolen.
-Vi har fått ett enormt stöd av Seko under hela processen. Det känns fantastiskt bra och nu hoppas jag att det väcker tankar hos vanliga människor om vad deras skattepengar går till.
Det säger en av de kvinnliga biljettkontrollanter som utsatta för sexuella trakasserier av sina arbetsledare på ISS, som sköter biljettkontrollen i kollektivtrafiken i Stockholm på SL:s uppdrag.
Vår berättelse tas inte på allvar
Hon är chockad över att ISS och nu även arbetsgivarorganisationen Almega inte tar hennes och hennes kollegers berättelser på allvar.
-Det är som om vi har oss själva att skylla, säger hon.
En av kvinnorna har sagt upp sig, en är sjukskriven och en tredje är föräldraledig. De oroar sig för vad som ska hända när de måste tillbaka till arbetsplatsen.
-Det senaste vi fått höra är att vi inte är välkomna så länge processen pågår. En av våra chefer sa det till oss i veckan, och det är ju inte okej, vad gör vi om vi inte kan vara sjukskrivna eller föräldralediga längre, säger en av tjejerna.
Det var i början av mars som Sekotidningen avslöjade att tre kvinnliga biljettkontrollanter utsatts för sexuella trakasserier av sina arbetsledare. Många kolleger har vittnat och bekräftat deras berättelse. Kvinnorna har även polisanmält händelserna, och utredning pågår.
En av kvinnorna har sagt upp sig, en är sjukskriven, en tredje är föräldraledig.
Seko: Häpnadsväckande att Almega blundar
I de lokala förhandlingarna krävde Seko att de arbetsledare som utsatt kvinnorna för grova kränkningar ska omplaceras eller i alla fall fråntas personalansvar. Det gick ISS inte med på och efter en månads förhandlingar mellan Seko och Almega har inget förändrats.
Arbetsgivarorganisationen Almega, som förhandlar på central nivå för ISS, går inte med på Sekos krav och förhandlingarna är avslutade. Enligt Seko har arbetsgivarna kommit med ett bud som facket inte kan acceptera.
Seko vice ordförande Gabriella Lavecchia säger i ett pressmeddelande att det är häpnadsväckande att Almega, i denna tid av Metoo-upprop, envist blundar för övergreppen.
Nu förbereder Seko att gå vidare till Arbetsdomstolen för att få en juridisk prövning av det som hänt.
Sekotidningen söker Almega och ISS för en kommentar.