Fram till årsmötet har ställningen mellan ja- och nejsidan varit väldigt jämn. 40 procent av Sekos medlemmar deltog i den rådgivande medlemsomröstning som hölls i april i år. Då röstade 51 procent för ett nej.
När förbundsstyrelsen sedan tog beslut om att rekommendera årsmötet att säga nej till försäkringspaketet, var det med minsta möjliga majoritet. Sju ledamöter röstade för att säga nej, medan sex röstade för att säga ja.
På årsmötet blev dock debatten kort och röstutslaget tydligt, trots att många beklagade att man därmed gick miste om en mycket förmånlig försäkringslösning.
anita.fors@sekotidningen.se

VAD TYCKER DU OM BESLUTET OM LO:s FÖRSÄKRINGSPAKET?

Jan-Eric Thorsell, brevbärare på Posten i Karlstad
– Det är ett bra beslut. Mina medlemmar vill inte ha försäkringspaketet. De hade lämnat Seko om det hade röstats igenom här. Själv är jag tveksam till om facket ska hålla på med försäkringar.

Åke Söverud, förrådsman i Scandlines, Helsingborg
– Jag förstår inte varför det är sånt tjafs om försäkringar. Vi har haft kollektiv hemförsäkring i Seko sjöfolk sedan 1990. Vi använder det som ett argument när vi värvar medlemmar.

Ing-Marie Nordin, projektör på Teliasonera i Sundsvall
– Jag är tveksam. De äldre pratar om paketet som förmyndarskap som de inte vill ha. De yngre är ju ofta oförsäkrade, för dem hade det varit bra. Men man får respektera medlemsomröstningen.