Seko vill inte skylla allt på chefen
Regeringen kunde ha löst Angeles Bermudez-Svankvists avgång lite snyggare. De borde ha tagit det med henne direkt. Nu gick styrelsen ut offentligt med att de saknade förtroende för henne.
Det anser Gunnar Carlson, ordförande för Sekos riksklubb på Arbetsförmedlingen, med anledning av att regeringen i går meddelade att Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist lämnar sitt uppdrag.
Enligt arbetsmarknadsminister Hillevi Engström har regeringen gjort en ”samlad bedömning” och kommit fram till att Angeles Bermudez-Svankvist måste avgå. Exakt varför regeringen är missnöjd är oklart. Avgörande för beslutet kan ha varit att styrelsen förra veckan sa sig sakna förtroende för generaldirektören. Arbetsförmedlingen har dessutom enligt olika mätningar oerhört lågt förtroende hos allmänheten.
–Det är naturligtvis uppenbart att det inte går att ha kvar en generaldirektör som inte har styrelsens förtroende, där har jag ingen annan uppfattning än regeringen, säger Gunnar Carlson.
Han framhåller samtidigt att samarbetsklimatet med Angeles Bermudez-Svankvist varit bra, även om Seko inte varit nöjda med hur ledningen skött sitt arbete.
–Vi har haft för mycket kontroll av verksamheten. Det blir alldeles för lite tid för matchningsarbetet, möten med arbetslösa och arbetsgivare, säger Gunnar Carlson.
Seko har gjort en undersökning som visar att tiden inte räcker till för mycket mer än att utvärdera, dokumentera och följa upp.
–Burken, datorn, styr oss extremt hårt, säger Gunnar Carlson.
Gunnar Carlsson vill inte som han säger sabla ner för mycket på Angeles Bermudez-Svankvist. Allt är inte enbart hennes fel, anser han.
–Det är svårt för oss att veta vad som kommer från regeringen och vad som beslutats på Arbetsförmedlingen.
T f generaldirektören Clas Olsson, som ersätter den sparkade chefen, har Seko bara positiva erfarenheter av. Om han får jobbet som ny chef är dock oklart.
–Vi har ett spännande år framför oss. Om ett år är det val och det har stor betydelse vad som händer inom arbetsmarknadspolitiken.