Seko varslar på nytt
Seko har idag lagt ett varsel om konflikt på järnvägsinfrastrukturavtalet. Konflikten handlar om lön och villkor för inhyrd personal.
Mindre än en vecka har gått sedan Seko varslade om konflikt på spårtrafikavtalet, med Almega som motpart. Och nu är det alltså dags igen, men denna gång på järnvägsinfrastrukturavtalet, där statligt ägda Infranord är den dominerande arbetsgivaren.
– Det försiggår en lönedumpning i branschen och det måste vi sätta stopp för, säger Håkan Englund, vice ordförande i Sekos förhandlingsorganisation på Infranord.
I dagsläget finns ingen reglering för in- och uthyrning av personal i järnvägsinfrastrukturavtalet. Och det utnyttjas av arbetsgivarna enligt Seko.
– Almega tycker att det räcker att företag som hyr ut personal tillämpar det centrala järnvägsinfrastrukturavtalet och att de som hyrs in får lägsta lön enligt det avtalet, vilket är betydligt lägre än personalen har på Infranord, säger Joakim Hellmouth, ansvarig ombudsman på Seko.
Seko vill istället se en lösning som finns på andra avtalsområden och motsvarar LO:s bemanningsavtal.
– Andra avtal på entreprenadområdet, som väg- och ban och maskinentreprenörsavtalet, har en sådan reglering och det innebär att de som hyrs in får samma villkor som den personal som är anställd i det inhyrande bolaget.
När Seko granskade lönerna för inhyrd personal kom man fram till att de i snitt går miste om 100 kronor i timmen jämfört med om de gått på bemanningsavtalet.
Enligt Håkan Englund finns det inhyrd personal på så gott som vartenda projekt, ibland så mycket som 80 procent av arbetsstyrkan.
Enligt Håkan Englund råder stor enighet bland medlemmarna om att det är rätt att gå i konflikt för den här frågan.
– Alla anställda i Infranord ser ju det här. De inhyrda går bredvid och gör samma jobb men får mycket lägre lön och ob-ersättning. Det är ju ingen som gillar det. Och folk inser ju att i förlängningen så dumpar det lön och villkor för alla.
Konflikten utlöses i två steg om man inte kommer överens, först den 17 maj och sedan den 22 maj.
– Jag tycker det är väl avvägt varsel. I första steget drabbas inte tredje man, men i andra kommer det märkas lite mer, säger Håkan Englund.
När det gäller total arbetsnedläggelse, alltså strejk, handlar det om ett 60-tal medlemmar som arbetar med montering och teknik.
Sekotidningen har sökt Almega för en kommentar.