– Vi har varit överens med Sjöarbetsgivarna om innehållet i ett avtal sedan i fredags. Vi har dessutom skrivit under en uppgörelse men arbetsgivarnas namnteckning saknas. Vi är nu inne på femte dagen och inget händer. Vi ser därför ingen annan väg än att utöka våra stridsåtgärder för att få ett avtal i hamn för sjöfolket , säger Sekos förbundsordförande Janne Rudén.
I morgon träder den av medlarna uppskjutna strejken i kraft på passagerarfärjorna Huckleberry Finn (TT-line på linjen Trelleborg–Rostock), Gotlandia (Destination Gotland på linjen Nynäshamn–Visby) och Stena Jutlandica (Stena Line på linjen Göteborg–Fredrikshamn). Strejk blir det också på Wallenius lastfartyg Don Quijote, Falstaff, Boheme, Mignon och Elektra, liksom Gorthon Lines lastfartyg Obbola.

Det utökade varlset är lagt till den 18 juni klockan12.00. Då går Sekos medlemmar på följande fartyg ut i strejk:
Stena Lines passagerarfärjor Stena Germanica och Stena Scandinavia
Silja Lines passagerarfärjor Silja Symphony och Silja Festival
Scandlines passagerarfärja Skåne
Destination Gotlands passagerarfärja Visby
B&N Nordsjöfrakt / lastfartygen Atlantic Compass, Atlantic Companion, Atlantic Concert, Atlantic Conveyor och Atlantic Cartier
Nordö Link Management / lastfartyget Malmö Link
Broströms / tankfartygen Pandion, Alcedo, Engelsberg, Framnäs och Bro Tony.

Totalt berörs cirka 2000 Seko-medlemmar av strejken. Därutöver gäller blockad mot övertid, mertid och nyanställningar inom hela sjöområdet som träder i kraft i morgon.