Seko tar strid för polska stensättare
Seko har tagit strid för ett tiotal polska stensättare som fått för lite i lön när de arbetat i Sverige. Frågan är om de ska räknas som yrkesarbetare eller inte.
Räcker 12 års erfarenhet för att räknas som yrkesarbetare enligt Väg- och banavtalet? Den frågan kommer nu prövas centralt sedan de lokala förhandlingarna avslutats utan att man kommit överens.
Saken gäller ett polskt företag som anlitades som underentreprenörer till Skanska i Värmland. Företaget skickade ett tiotal stensättare till Årjäng för att utföra arbetet. Alla med mellan fem och tolv års yrkeserfarenhet.
Enligt Sekos tolkning av avtalet ska de då räknas som yrkesarbetare och ha en minimilön på 140 kronor i timmen. Företaget ser dem som ”övriga arbetare” och då är minimilönen 127 kronor i timmen.
– Jag ser det som ren diskriminering av utstationerad arbetskraft, säger Björn-Inge Björnberg, ombudsman på Seko som ska sköta de centrala förhandlingarna.
I väg- och banavtalet krävs inte något yrkesbevis för att klassas som yrkesarbetare, som det gör i till exempel byggavtalet. Det är yrkeserfarenheten som avgör. Avtalet säger att om man är ”fullt yrkeskunnig medarbetare som normalt utför arbete inom avtalets angivna verksamhetsområden” så räknas man som yrkesarbetare.
– För mig är det solklart. Här har vi ett gäng erfarna, självgående och kompetenta stensättare så det är ingen tvekan att de uppfyller kriterierna, säger Björn-Inge Björnberg.
Men han tycker att det bra att frågan nu prövas centralt.
– Om vi skulle få fel här har vi ju missbedömt avtalet totalt, men det känner jag mig mycket trygg med att vi inte har. Jag tror snarare att det är folket på Sveriges byggindustrier, som är mer vana vid byggavtalet där det krävs ett yrkesbevis, som gjort en missbedömning.
På Sveriges byggindustrier vill man i dagsläget inte kommentera tvisten.
– På det här stadiet vill vi inte uttala oss. Vi fick det här från Seko för ett par dagar sedan så vi anser att det är för färskt ännu, säger Ola Brinnen på Sveriges byggindustrier.