Seko SJ utbildar timanställda
SJ är ett av alla företag där antalet timanställda och vikarier ständigt ökar. Bara i Stockholm tillkommer ett trettiotal timanställda i år.
För att stärka timmisarnas ställning och samtidigt få fler att gå med i facket hade Seko SJ en särskild facklig utbildning för timanställda och vikarier i fredags, den första mars.
Heldagsutbildningen hölls på fyra orter samtidigt.
–Ni är försökskaniner. Det är första gången vi genomför en sån här utbildning, vi har plockat från olika kurser för att få ett program som passar er, sa Elias Catano sektionsordförande i Seko SJ i Stockholm till de 25 vikarier och timanställda som samlats i Solna.
Försökskaninerna verkade nöjda, åtminstone med möjligheten att ställa frågor: När har jag rätt till fast anställning? Är det bra eller dåligt att varva vikariat och timanställning? Hur räknar man anställningstid på SJ? När gäller kollektivavtalet? Får arbetsgivaren byta ut en tur mot en annan med kortare tid? Hur gör jag när jag är sjuk? Hur många procents arbetstid har jag rätt till när jag går över till fast arbete? Varför får anställda med kortare anställningstid fast jobb före mig?
Många vittnar om att de som timmisar samtidigt är livegna och fria. De måste sitta och vänta på inbokningar och samtal. Samtidigt kan de, teoretiskt, säga nej till arbete.
Många har dåligt samvete för de tillfällen de tackar nej och oroar sig för att arbetsgivaren inte ska ringa.
Det allra jobbigaste är att inte veta, att vara stand-by, redo för ett telefonsamtal.
Malin Hägglund har ofta mobiltelefonen med sig överallt, med extra hög volym: I sängen, på gymmet och alla möjliga andra ställen.
Vid dessa tillfällen är hon på jakt efter gnet-sms, så kallas de sms som SJ skickar ut om en ledig tur. Meddelande går ut samtidigt till alla timanställda. Den som svarar först, får jobbet.
–Senast svarade jag på en minut, säger Malin.
Hon, Anne Lilja och Elin Adamek är alla timanställda tågvärdar och har kommit till kursen för att lära mer om sina rättigheter. De vet att det är svårt att få fast heltidsjobb, men skulle gärna vilja ha åtminstone något garanterat.
–Om jag ska vara realist, så önskar jag hade 50 procent garanterat varje månad. Så att jag klarar hyran, säger Malin. Idag varierar lönen mellan 14 000 och 22 000 per månad
Avtalen för de timanställda är på tre månader i taget, men det saknas löfte om jobb under den tiden. På raden för arbetstid står det 0-100 procent.
Elin klarar sig tack vare sin sambo, men skulle också vilja ha fasta tider. Anne vill gärna arbeta deltid så för henne är 50 procents garanti ett bra mål.
Malin och Elin har arbetat ett år som timmisar, Anne något längre, och de, liksom resten av kursdeltagarna uppmanas av Seko att räkna dagar och dokumentera allt.
Två års anställning inom en femårsperiod ger rätt till fast jobb, men eftersom det är arbetsdagar som räknas, minst 225 dagar för att få ihop till ett år, måste de hålla bra koll.
Läs lönespecifikationerna ordentligt också, lyder ett annat råd.
–Det är era rättigheter det handlar om, säger Martin Alnebring, lokförare och facklig i Seko i Hallsberg.
Men tillägger han:
–Ni har skyldigheter också. Gör alltid som arbetsgivaren säger och kom till mig, eller till ditt fackombud, sen är mitt råd, säger han. Så slipper vi tvista om vad ni gjort eller inte gjort.