Seko och Fastighets varslar om konflikt
Seko och Fastighets varslar om konflikt på serviceentreprenadområdet från 15 juni. Facken har inte fått gehör för sina lönekrav på 590 kronor mer per månad.
Texten uppdaterad
-Vi står på ruta noll när det gäller nivån. Vi har förhandlat länge och står fortfarande långt i från varandra. Almega har avvisat alla försök från Sekos och Fastighets sida att hitta en lösning, säger Sekos ombudsman Helen Thornberg.
På serviceentreprenad, som i huvudsak omfattar städpersonal, är snittlönen 22 336 kronor per månad. Det ligger under 25 000 kronor och bör därför enligt facken omfattas av det märke i krontal som LO och Svenskt näringsliv enades om, det vill säga 590 kronor. Märket i procent är 2,2 procent, vilket för städarna i snitt skulle ge cirka 450 kronor. Det är en alldeles för låg löneökning, tycker Seko och Fastighets.
-Vi vill se en höjning av såväl lägstalönerna och utgående lön med 590 kronor, säger Helen Thornberg.
Varslet innebär strejk och blockad vid 12 företag och arbetsplatser (bland annat Sodexo, ISS och Coor) i hela landet från och med 15 juni klockan 06:00. Samtidigt varslas om övertids-, mertids- och nyanställningsblockad samt blockad mot inhyrning av personal mot allt arbete inom hela avtalet.
Antalet anställda på avtalsområdet är cirka 26 000. Seko har knappt 200 medlemmar på avtalsområdet. De berörs av blockaden. Enligt Seko arbetar ingen av förbundets medlemmar på de företag som berörs av strejken.
Övriga avtalskrav har bland annat handlat om att stärka de visstidsanställdas ställning och minska antalet timvikarier och visstidsanställda. Almega har velat göra det lättare att avbryta en visstid utan saklig grund.
Under torsdagen utsåg Medlingsinstitutet Malte Eriksson och Sture Nordh till medlare i konflikten. Malte Eriksson var tidigare ordförande i Grafiska fackförbundet. Sture Nordh bland annat tidigare ordförande för TCO.