Seko måste bli bättre på arbetsmiljö
Sekos skyddsombud får inte den utbildning de behöver och de får inte vara med i det systematiska arbetsmiljöarbetet. En del skyddsombud tror att de är utsedda av sin arbetsgivare
Det visar enkäter som Seko gjort bland skyddsombud runt om i landet.
-Så får det inte vara. Tyvärr beror det till viss del på att vi inte prioriterat arbetsmiljöarbetet i förbundet. Ett symptom på det är att vi inte ens har en folder att sticka i näven på våra skyddsombud, säger Sekos arbetsmiljöombudsman Per-Åke Persson.
Han och kollegan Johan Karlsson, som är regional skyddsombud i Örebro, vill ändra på det här och har fått förbundsstyrelsen med på en extra satsning på skyddsombuden – Arbetsmiljölyftet – ett år framåt.
”Arbetsmiljölyftet” ska få igång Sekos lokala arbetsmiljöarbete.
-Jag säger inte att allt arbetsmiljöarbete är dåligt. Tvärtom fungerar det utmärkt på många arbetsplatser. Men vi måste bli bättre på att stödja skyddsombuden. Det är ett fackligt uppdrag, lika viktigt som förhandlarens, säger Per-Åke Persson.
Projektet ska höja utbildningsnivån bland skyddsombuden, att ge dem verktyg att utföra sitt uppdrag och att uppmärksamma deras fackliga kamrater på hur viktigt arbetsmiljöarbetet är.
-Vi ska ta fram riktlinjer för hur våra skyddsombud ska utses, hur de ska arbeta och hur deras rättigheter ska bevakas. Vi ska gå igenom varje avtalsområde och åka ut och träffa alla klubbar. Vi måste börja från noll, säger Per-Åke.
Det bästa, tror han, är att det tecknas lokala arbetsmiljöavtal där det framgår hur arbetsmiljöarbetet ska gå till på den enskilda arbetsplatsen.
-Centrala arbetsmiljöavtal är bra, på väg- och ban finns ett som är gediget, men jag tror att det är ännu viktigare att vara överens lokalt.
Om skyddsombud och arbetsgivare inte blir överens om hur arbetsmiljöarbetet ska gå, övergår det till att bli en fråga för klubben. Med ett avtal i ryggen kan klubben begära en tvisteförhandling.
-I ett lokalt avtal bestämmer man också hur mycket tid skyddsombudet får lägga ner. Det är en vanlig tvistefråga på arbetsplatserna.
Per-Åke Persson lyfter också fram att arbetsmiljöfrågor är mer än den fysiska arbetsmiljön. De flesta sjukskrivningar i dag beror på stress och hög psykisk arbetsbelastning.
-Arbetsmiljölagen är fortfarande en industriarbetarlag, men vi måste tänka om och ställa nya frågor. Den nya föreskriften om organisatorisk och social arbetsmiljö lägger tonvikt vid sådant som arbetsbelastning.
-Det är viktigt att våra skyddsombud får utbildning om detta och kan ställa nya krav. Det är ett mål med vårt projekt att lyfta de frågorna.