Seko: Låt lite av försvarsmiljarderna gå till höjda löner
Även försvaret får mer pengar i årets budget. Regeringen föreslår fem miljarder mer nästa år och lika mycket per år fram till 2025. Ett beslut som togs redan förra året. Det är den största satsningen på sjuttio år, enligt försvarsdepartementet.
Anslagshöjningen på 25 miljarder fram till 2025 är resultatet av en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna från augusti 2019.
Försvarsdepartementet uppger att det är den största satsningen på det militära försvaret de senaste sjuttio åren.
Seko: Höj lönerna
Seko, som har medlemmar inom försvarsmakten, hoppas att en del av det ökade anslaget ska gå till höjda löner för de civilanställda. Lönerna är lägre inom försvarsmakten för jämförbara jobb i den privata sektorn. Det handlar om minst tio procent, enligt facket.
–Vi skulle vilja att de närmade sig lönerna utanför staketet, säger Fredrik Bäckström, ombudsman på Seko.
Han tror att det tar lite tid innan fördelningen av de nya miljarderna är klar.
–Det kan vara öronmärkta pengar, det vet vi inte i dagsläget. I de flesta fall får försvaret fördela som de vill, säger Fredrik Bäckström.
Ekonomin styr och dagarna präglas mycket av det. Ändå finns en positiv anda.
Seko har 2 000 medlemmar inom försvaret och de flesta arbetar med förrådsverksamhet eller i fordonsverkstäder. Knappt 50 är soldater.
Under hösten väntas en försvarspolitisk proposition som enligt uppgifter till Dagens Nyheter, bland annat innebär att ett nytt artilleriregemente etableras i Kristinehamn. Två mindre infanteriregementen ska byggas upp och marinen ska köpa flera nya fartyg. Satsningen kostar, enligt DN, omkring 13 miljarder och bygger på en uppgörelse mellan regeringen, C och L.
Regeringen ger ingen kommentar
Från försvarsdepartementet är det dock tyst.
–Ingen sådan uppgörelse har bekräftats av regeringen, skriver pressekreterare Toni Eriksson i ett mejl till Sekotidningen.
Och fortsätter:
–Däremot har försvarsministern aviserat en försvarspolitisk proposition i höst. Eventuella uppgörelser blir offentliga när de presenteras. Försvarsministern har svarat på frågor om innehåller med ”jag har i nuläget inga kommentarer”.
Sekos förtroendevalda inom försvaret känner inte till detaljerna i de uppgörelser som enligt DN finns mellan regeringens och C och L.
Det har dock tidigare talats om ett nytt regemente i Kristinehamn, enligt Thomas Klasson, ledamot i Sekos förhandlingsorganisation.
–Det är osäkert om det finns ekonomi för en sådan satsning i dag, säger han.
”Ekonomin styr”
De fem miljarder som anslaget räknas upp med nästa år och åren framöver, är ett bra tillskott, menar Seko.
–Vi ska utvecklas och får pengar till det, säger Thomas Klasson. Det är bra.
Han tycker att det finns en positiv anda inom försvaret. Och han understryker att försvaret numera har koll på pengarna.
–Även om vi har en viss osäkerhet när det gäller ekonomin, som vad pengarna räcker till och om det går att anställa mer personal där det skulle behövas, så har vi inte längre några svarta hål, säger han.
–Ekonomin styr och dagarna präglas mycket av det, lägger han till.
Fredrik Bäckström håller med om att försvaret i dag har bättre koll på resurserna.
–När det sker nyetableringar är det sällan några problem. Vi får den bemanning som behövs till exempel, säger han.
Enligt uppgift i Svenska Dagbladet i dag onsdag läggs den försvarspolitiska propositionen fram tisdag den 29 september.