Seko posten: ”Fastighetsboxar ett av svaren”
Seko Posten inser att minskade brevvolymer innebär färre anställda. Men då är det viktigt att de som är kvar får en god arbetsmiljö och att så många som möjligt ska få heltid.
Johan Lindholm är ordförande för Seko Posten. Han anser att ledningen måste bli mycket bättre på att lyssna på de anställda.
För att få ordning på utdelningsproblemen och de anställdas arbetssituation krävs snabba insatser på tre områden, enligt Johan Lindholm. Det behövs en stabil organisation med rätt bemanning, justeringar i koncept utdelning, som funkar bra på vissa ställen men inte alls på andra. Och det lokala in ytandet måste bli större.
Koncept utdelning är ett tydligt exempel på att ledningen inte tar hänsyn till lokala förhållanden, anser han.
– Från början var det tänkt för lantbrevbäring och i villaområden, men plötsligt beslutade man att trycka ut det i hela organisationen utan hänsyn till lokala förutsättningar.
Det nya konceptet har också lett till att brevbärarnas arbetsdag förändrats. Tidigare var de ute omkring tre timmar per dag. Resten av tiden var de på kontoret för att sortera post och hantera eftersändningar med mera.
– Nu är man kanske ute i mellan fem och sex timmar, och ska du gå upp och ner i trappor hela tiden är det en väldigt stor skillnad.
Hur facket då ska agera blir lite av ett dilemma. Och Johan Lindholm varnar för att tvinga fram en reglerad maxtid för ute arbetet.
– Det gjorde man i Holland. Resultatet blev att alla nu jobbar deltid, och så vill vi inte ha det.
För honom är ett av svaren i stället fastighetsboxar.
– Slipper man gå i trappor är det lättare att orka fem timmar ute.
Bemanningen varierar mycket från kontor till kontor. På vissa har man ingen övertid alls medan man på andra aldrig hinner med jobbet på ordinarie arbetstid. Av de som svarat på Sekotidningens enkät är det bara en tredjedel som uppger att de inte arbetar någon övertid alls en genomsnittlig vecka.
Han beklagar den bild som spridits i medierna av brevbärare som fuskar med utdelningen.
– Det är klart att det är frustrerande och ledsamt när mediebilden säger att man inte sköter sitt jobb. I princip alla anställda har en otrolig pliktkänsla och vill leverera med kvalitet. Men om man inte får förutsättningarna att göra det så gör det ont i posthjärtat, säger Johan Lindholm.