Problematiskt för skyddsombud
Var tredje skyddsombud inom LO hindras i sitt uppdrag. Det visar den rapport som LO idag, på skyddsombudens dag, presenterar. Den visar också att var tionde skyddsombud utsatts för trakasserier från arbetsgivaren.
Rapporten utgår från en enkät som skickats ut till skyddsombuden i LO-förbunden. Och det är ingen positiv bild som målas upp av hur deras uppdrag respekteras.
För LO totalt uppger 32 procent att de hindras i sitt uppdrag, för Sekos skyddsombud är siffran 38 procent.
Det handlar då om saker som att de nekats utbildning, inte kallas till möten eller till och med arbetsgivare som nonchalerar skyddsstopp.
Såväl totalt som inom Seko uppger 12 procent av skyddsombuden att de utsätt för trakasserier i sin roll. Då handlar det om saker som sämre schemaläggning, sämre löneutveckling, omplaceringar och förändrade arbetsuppgifter.
Hela sex procent totalt och fyra procent av Sekos skyddsombud uppger dessutom att de blivit utsatta för hot eller våld i sitt uppdrag. Främst av arbetsgivare och brukare (till exempel inom personlig assistans). Men för 25 procent av de som utsatts för hot eller våld är det arbetskamraterna som ligger bakom.
– Det är ju skrämmande siffror, men jag tycker att vi inom Seko i alla fall är på väg åt rätt håll, säger Ulf Andersson som är regionalt skyddsombud (RSO) för Stockholm, Uppsala och Gotlands län.
I LO-enkäten framkommer att 13 procent av skyddsombuden inte känner att de har stöd från arbetskamraterna. Det är något som Ulf Andersson känner igen sedan sin tid som skyddsombud inom asfaltbranschen.
– Man kunde bli förlöjligad. De tyckte att man var för petig och störde arbetet när man till exempel påpekade att man inte ska stå i en skopa för att sätta upp en kabel.
Sedan 2014 har Seko sex regionala skyddsombud som ska ge stöd till anställda och företagare som saknar egen skyddsorganisation. Tidigare var det ombudsmän som var RSO och samtidigt skulle sköta det fackliga. Förbundet har också dragit igång en satsning – Arbetsmiljölyftet – som ska höja utbildningsnivån bland skyddsombuden, att ge dem verktyg att utföra sitt uppdrag och att uppmärksamma deras fackliga kamrater på hur viktigt arbetsmiljöarbetet är. Ulf Andersson är mycket nöjd med hur det fungerar nu.
– Det är väldigt bra att vi kan fokusera bara på arbetsmiljöfrågorna nu. I början var det lite trögt, men nu ringer det hela tiden. Just nu har jag tre arbetsgivare som har hört av sig och vill ha hjälp för att sätta ihop skyddskommittéer. Så min känsla är att arbetsgivarna börjar inse att skyddsombuden är en resurs.