Det var på nyårsafton som vägarbetaren jobbade på riksväg 40 utanför Jönköping. Några personer i en bil tyckte att det gick för långsamt att köra förbi arbetsplatsen så en av dem klev ur bilen och slog vägarbetaren blodig. Han klarade sig dock utan allvarligare skador.
   – Man blir heligt förbannad när man stöter på den här typen av händelser. Våra medlemmar gör bara sitt jobb och det förtjänar de respekt för, sade Sekos förbundsordförande Janne Rudén i ett uttalande efter händelsen.
   När Seko tidigare genomförde en undersökning bland vägarbetare visade det sig att tre av fyra vägarbetare var oroliga på sitt arbete och nästan hälften uppgav att de råkat ut för minst en trafikrelaterad incident under det senaste året.
   Undersökningen, som baserades på intervjuer med 685 Sekomedlemmar som arbetar på vägen, visade också att trafikanterna inte visar hänsyn. Hela 86 procent av de tillfrågade vägarbetarna tyckte att både bil- och yrkestrafik kör för fort förbi deras arbetsplatser.
   För att komma tillrätta med problemen kräver Seko bland annat att man inför 30-gräns vid alla vägarbeten, att trafiken leds runt vägbyggen samt att bevakningen med kameror längs med vägarbetsplatser utökas.