Obligatoriskt tbc-test för vissa intagna
– Det här börjar bli ett allvarligt problem för Kriminalvårdens personal. Och därför menar vi från Seko att Kriminalvården måste införa ett obligatoriskt test av alla som tas in på häkten och anstalter som kommer från länder med mycket tbc. De måste fångas upp snabbt, säger Sekoombudsman Roal Nilssen.
Han efterlyser också en handlingsplan för hur man ska göra om en kriminalvårdare blir tbc-smittad på arbetet.
– Att någon smittas är olyckligt i sig, men om det händer måste man veta att arbetsgivaren stöttar den anställda både ekonomiskt och socialt. Man ska veta att man får fria mediciner, ersättning för sjukdagar och en bra uppföljning. Det ska finnas ett paket som träder i kraft omedelbart. Den medicinska delen tar sjukvården hand om men Kriminalvården måste ta sitt arbetsgivaransvar.
– Man borde inte vara så oförberedd som man verkar vara nu när det händer igen. Kriminalvården borde ha lärt sig av utbrottet på Svartsjöanstalten för två år sedan, tillägger Roal Nilssen.
På Johannesbergsanstalten och häktet i Mariestad har nu cirka 120 personer testats med ett så kallat ppd-test. Även poliser, den tbc-sjuka fångens familj och advokater har ingått i gruppen som testats. Av dem var 46 positiva och har lungröntgats för att se om de utvecklat tbc.
– Vi har inte hittat något tbc-fall, säger smittskyddsläkare Peter Nolskog men han tillägger att man kommer att röntga dem igen om 6 månader och sedan ytterligare en gång om 1,5 år.
De personer som fick negativt testsvar vid det första ppd-testet ska göra ett nytt test i början av juni. Och det är i den gruppen man mest sannolikt hittar de som blivit smittade. När ett ppd-test först är negativt och slår om till positivt finns det anledning att misstänka att smittan inträffat nyligen.
De allra flesta som insjuknar gör det inom två år från smittotillfället så det är viktigt att följa upp personerna. Ingen ska slinka undan det här nätet. Vi fångar även upp de fångar som flyttat vidare. Så det är egentligen först om två år man har facit över om någon smittats, säger smittskyddsläkare Peter Nolskog.