Nytt avtal för Samhallanställda
LO-förbunden och Almega Samhallförbundet har kommit överens om ett nytt kollektivavtal för anställda inom Samhall AB. För facket kan nya regleringar kring utvecklingsanställningar räknas som en framgång.
– Det har suttit långt inne, men nu känner vi oss nöjda eftersom vi fått till flera regleringar när det gäller utvecklingsanställningarna, säger Annika Ödebrink, ombudsman på Seko.
Och det är utvecklingsanställningarna som varit stötestenen i förhandlingarna. Det är en anställningsform för unga vuxna med funktionsnedsättning som står långt från arbetsmarknaden. Enligt Annika Ödebrink har det tidigare bara funnits vaga formuleringar och muntliga överenskommelser kring dessa anställningar.
– Men nu är det mycket mer skall-skrivningar i avtalet. Det är bra för då kan vi tvista om det visare sig att de missbrukas.
Bland annat har man fått till skarpa åldersgränser. I det nya avtalet står att 90 procent ska vara under 35 år. Övriga tio procent kan, efter lokala förhandlingar, ges till personer mellan 36 och 49 år. Är man över 50 år ska man gå på det vanliga Samhallavtalet.
– Tidigare har det förekommit att 60-åringar haft utvecklingsanställningar, och så ska det inte vara. Nu kommer vi få listor månadsvis på de anställda så vi kan ha koll, säger Annika Ödebrink.
LO-förbunden har också fått igenom att vare sig övertid, ensamarbete eller nattarbete får förekomma i utvecklingsanställningar.
För dessa anställningar höjs lönen med 5,8 procent, från 16300 till 17250 kronor i månaden. För övriga på Samhallavtalet ligger löneökningarna på 2,2 procent.
Avtalet, som är ettårigt, berör 20 000 anställda inom Samhall, vars uppgift är att skapa utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättningar som medför nedsatt arbetsförmåga. Seko har knappt 100 medlemmar på avtalet. Övriga förbund är Fastighets, GS, Handels, IF Metall, Kommunal samt Hotell- och Restaurangfacket som alla har avtal inom Samhalls olika verksamheter.