Nytt avtal för järnvägsinfrastruktur
Seko och Almega Tjänsteförbunden har träffat nytt avtal för bransch järnvägsinfrastruktur där lönerna höjs med 2,38 procent på 13 månader. Avtalet innehåller också skärpta integritetskrav och huvudentreprenörsansvar.
Det nya avtalet innebär att grundlönen höjs till 26543 kronor per månad för fullt yrkeskunnig medarbetare.
Förutom löneökningarna innehåller avtalet också nya skrivningar om integritet där kontrollåtgärder som elektroniska övervakningssystem och GPS, men även alkohol- och drogtester ska genomföras på ett sätt som medför så lite kränkning som möjligt av medarbetarens integritet.
– Det får väl ses som ett halvt steg framåt även om vi inte kom hela vägen med våra krav, säger Håkan Englund som är vice ordförande för Infranords förhandlingsorganisation.
Parterna är också överens om att införa en skrivning om entreprenörskedjor där den som är huvudentreprenör ska upprätta en lista över vilka underentreprenörer som denne anlitat och vilka underentreprenörer som dessa i sin tur anlitat.
När det gäller inhyrning av personal är parterna överens om att inrätta en skiljenämnd med opartisk ordförande om arbetsgivare och fack inte kommer överens.
– Det handlar om när företaget vill hyra in personal på längre tid samtidigt som det finns uppsagda med företrädesrätt. Där har vi haft några tvister så det ser jag som en framgång att vi fått till detta, säger Håkan Englund.
En fråga som däremot inte fick någon lösning, utan hänvisades till en arbetsgrupp, handlar om så kallade övriga yrkesarbetare. Arbetsgivarna vill ha få in personer som saknar utbildning och erfarenhet för att utföra enklare arbeten till en lägre lön. Något som Seko motsätter sig.
– Det är en knäckfråga där vi står väldigt långt ifrån varandra. Vi anser att rallare är ett kvalificerat arbete med höga krav på säkerhetsutbildning. Men arbetsgivarna vill splitta upp yrket och anställa hantlangare, buskröjare och skruvdragare till en betydligt lägre lön.
Enligt Håkan Englund skulle det innebära att ungefär en fjärdedel av alla kvalificerade yrkesarbetare i branschen skulle försvinna.
– Om inte arbetsgruppen löser det här så tycker jag personligen att det här måste bli en konfliktfråga för Seko i nästa avtalsrörelse.
Arbetsgruppen ska redovisa sitt resultat den 31 januari nästa år.
Avtalet berör omkring 3200 medlemmar och löper över 13 månader, från den 1 april 2016 till den 30 april 2017.