MTR anklagas för lönedumpning – 200 städare drabbas
Runt 200 lokalvårdare flyttas till MTR:s nya städbolag och får sämre löner och villkor.
– Städare har redan de tuffaste och sämsta villkoren. Det är ett sätt att agera som inte hör hemma i spårtrafikbranschen, säger Sekos ombudsman Thomas Gorin Weijmar.
MTR skickade nyligen ett brev till lokalvårdarna om att de flyttas över till det nystartade bolaget MTR Facility Management 1 juni. Deras anställning löper på som vanligt och alla behåller sina inarbetade Las-dagar, samt semester och kompensationsledighet, står det.
Arbetsgivaren skriver även att städarna kan tacka nej, men då riskerar de att bli uppsagda på grund av arbetsbrist. Detta då tjänsterna inte längre kommer att finnas kvar på MTR Pendeltågen.
Lokalvårdare: Vi är inte slavar
Städarna fick däremot ingen information om att deras nuvarande kollektivavtal endast gäller i ett års tid. Och att avtalet sedan ersätts med ett annat som innebär försämringar av löneutveckling och arbetstider.
MTR menar att information om övergången redan skett via e-post och digitala informationsmöten, där medarbetare fått möjlighet att ställa frågor.
Vår arbetsgivare borde visa hänsyn till oss arbetare. Vi har jobbat länge i företaget och gör det bästa vi kan för MTR
Sekotidningen har träffat flera städare som är upprörda, känner sig lurade och överkörda.
– Det är förståeligt att företag måste spara pengar men det ska inte behöva gå ut över de anställda, säger Manuel Espinoza, lokalvårdare och skyddsombud.
Victor Cruces, som är fackligt förtroendevald i Seko Pendelklubben, oroas över hur personalkulturen blir i det nya bolaget.
– Det kan bli ett hårdare klimat. Det andra är att det nya avtalet lämnar öppningar för att göra drastiska förändringar på våra scheman, säger han.
Lokalvårdaren Semsudin Huseinnovic jobbar natt i Södertälje, och tror att det nya avtalet kan leda till fler sjukskrivningar.
– Vi nattarbetare har det bra i dag. Det har varit tal om ändringar av scheman, vilket kan bli kaos. Vi vet heller inte hur det nya städbolaget kommer att samarbeta med oss skyddsombud.
MTR anklagas för lönedumpning
Seko ser över hur förbundet kan agera framöver och vad som kan göras åt situationen, uppger Thomas Gorin Weijmer.
– Jag har aldrig varit med om en arbetsgivare som så systematiskt försämrar villkoren för en grupp. Städare har redan de tuffaste och sämsta villkoren, säger Thomas Gorin Weijmar.
Det han syftar på är att städarna bollats mellan olika företag, Solreneriet, där det uppstod många problem, och att de sedan togs tillbaka till MTR Pendeltågen.
– Efter mycket om och men så lyckades vi komma överens om att städarna skulle vara på pendeln. Vi gjorde anpassningar i avtalet för att MTR skulle acceptera det. Det är ett hån att de nu bryter det löftet och inte heller håller städarnas villkor intakta.
Rent juridiskt har MTR rätt att flytta över anställda till ett nytt bolag – och exempelvis konkurrera om andra uppdrag utanför spårtrafikbranschen. Dessutom har det nya avtalet förhandlats med Seko.
– Däremot är det ett sätt att agera som inte hör hemma i spårtrafikbranschen, säger Thomas Gorin Weijmer.