– Jag tycker rent ut sagt att det är för jävligt. A-kasseavgiften höjs ju för alla. Detta retar mig till vansinne!
I måndags läste Hans-Inge, som är försteelektriker på Scandlines passagerarfärja Skåne, att de nya skattetabellerna fanns tillgängliga på Skatteverkets webbplats.
– Jag tittade på webben direkt för att jag ville se hur stor skattesänkning jag skulle få. Det blev 19 kronor. Hade jag jobbat iland och tjänat lika mycket hade jag fått en skattesänkning på närmare 900 kronor i månaden.
Hans-Inge fortsatte och kontrollerade skattesänkningen för sjöfolk i närfart och månadslöner på 20.000, 25.000 och 30.000 kronor, men det var lika illa överallt.
Då ringde han till Sjömansskattekontoret för att kontrollera uppgifterna.
– Sjömansskattekontoret bekräftade uppgifterna i tabellerna. Vi har redan så låg skatt så vi kan ha det så, var det svar jag fick.

Så här stor blir skattesänkningen för vanliga löntagare (kolumn 1) enligt skattetabell 33 (riksgenomsnittet):

Månadslön = 20.000 kronor
landanställd: 753 kronor
sjöman i närfart: 17 kronor
sjöman i fjärrfart: 16 kronor

Månadslön = 25.000 kronor
landanställd: 912 kronor
sjöman i närfart: 17 kronor
sjöman i fjärrfart: 16 kronor

– Alla har pratat om att det inte är säkert att man förlorar något på höjningen av a-kasseavgiften. Men det gör man om man jobbar till sjöss. Skattesänkningen skulle ju dessutom täcka upp för att trafikförsäkringen kommer att bli dyrare.
– Vi blev lurade även vid förra skatteomläggningen, för några år sen. Vi fick inte lika stor skattesänkning som de som jobbade iland. Nu gör man det en gång till.
anita.fors@sekotidningen.se

Du kan själv kontrollera din skattetabell för nästa år på Skatteverkets webbplats: www.skatteverket.se