Efter 25 år som fast anställd tågstädare är det nu det sker. Hon blir arbetslös på riktigt.

-Jag är i chock. Det känns så tråkigt. Vid tidigare varsel har jag fått komma tillbaka. Men den här gången har ISS inget jobb och Sodexo, som tar över tågstädningen, har bara ”tackat för visat intresse” i ett mejl. Jag sökte jobb där men fick inte ens komma på intervju.

Maud Josefsson hade hoppats få fortsätta arbeta som tågstädare resten av yrkeslivet. Hon har trivts med arbetskamraterna och tycker att jobbet är roligt. Tungt ja, särskilt på vintern, men ändå i grunden bra.

-Jag har klarat mig ekonomiskt hela tiden, säger hon. Det blir värre nu.

_S9A0719

I december 2014 blev det klart att Sodexo skulle ta över städningen från ISS på SJ Götalandståg, som kör pendeltåg i Västsverige, från mitten av december 2015. ISS blev därmed av med ett en viktig kund, som de haft i många år, även när pendeltågen kördes av SJ och DSB First.

I Göteborg har ett 15-tal fast anställda sagts upp. Maud är en av dem och hon är mycket besviken över att förlora jobbet efter så många år i yrket och på samma arbetsplats.

-Vi har hört att vi är för dyra, säger Maud. Jag får ut en lön på 18 000 i månaden, efter skatt. Vet inte om det är så oerhört mycket.

Hela det gångna året har Maud Josefsson hoppats att få nytt arbete på Sodexo och därför har hon inte sökt andra jobb. Något hon ångrar.

-Vi väntade och väntade på besked. Det kom per mejl för ett par veckor sedan. Tack för att du sökt, ungefär. Men jag fick ingen chans att visa vad jag kan..

ISS lägger ner verksamhet på flera orter i samband med det förlorade kontraktet och ett 30-tal fast anställda förlorar jobbet. Företaget har ställt krav på körkort för att återanställa på timme, vilket gjort att flera av de uppsagda inte kunnat fortsätta som arvodister. Körkortet behövs för att det är mycket ensamarbete, enligt ISS.

Maud, som inte har körkort, anser att körkortskravet är onödigt.

-Hittills har vi klarat oss med att samåka, säger hon.

När Maud går till Arbetsförmedlingen – måndagen efter vår intervju – är det inte första gången. Hon har varslats ett par gånger tidigare, men haft möjlighet att komma tillbaka.

Arbetslöshetsperioderna har varit korta.

-Senaste gången fick jag faktiskt ett nytt jobb på SJ AB. Allt var klart, jag hade uniform och nycklar, men så ringde ISS Trafficare, som det hette då, och erbjöd mig att komma tillbaka. Tyvärr sa jag ja.

-Om jag valt SJ, hade jag säkert haft jobb i dag.

t

Då hade hon sluppit Arbetsförmedlingen, alla papper som ska fyllas i för att få a-kassa och all orolig väntan på pengar och en stadig inkomst.

-Jag vill ha ett jobb så fort som möjligt. Städ, kök, assistent. Allt sånt säger jag ja till.

Eftersom hon slutar på ISS mitt i månaden får hon bara halv lön i slutet av december och hon vet att det dröjer innan a-kassan börjar betalas ut.

-Det blir kärvt. Det är jul och min son, som är 14, kan få högst två julklappar. Det har jag sagt till honom. En tröja med hockeytryck har jag ordnat. Min sambo har opererat ett knä och är sjukskriven, så han har inte heller en full lön.

För att slippa ”bara” gå och vänta på att få komma till Arbetsförmedlingen bestämde Maud Josefsson redan innan sin sista dag att knacka på SJ:s kontor på Göteborgs central och söka jobb personligen.

Kvinnan som tog emot blev glad och sa att SJ behöver folk.

-Vi var två och vi fick ett väldigt fint bemötande. Vi uppmanades skicka in våra cv. Jag ska förresten få hjälp från Trygghetsrådet att skriva ett nytt cv.

För Maud står hoppet än en gång till SJ. Det företag där Maud började som arvodist 1987, för att något år senare få fast jobb som tågstädare. På den vägen har det varit.

-Jag får sannolikt börja om från början. Men det är okej. Jag vill ha ett riktigt jobb. Det kan jag säkert få på SJ.

När Maud går ut i arbetslöshet känner hon sig övergiven av städföretagen, men också av Seko. Ingen från facket har frågat hur hon mår.

Mauds fackliga ombud på ISS, klubbordförande Andreas Rosén, säger att styrelsen pratat med medlemmarna.

-Men det betyder inte att alla tycker att facket agerat tillräckligt, säger Andreas.

I övrigt delar han Mauds frustration över läget. Sodexo har inte tagit över städpersonalen, men sagt att alla som arbetat på ISS är fria att söka jobb. Det har några gjort, men bara enstaka har fått ny anställning på Sodexo.