– Det känns ”gött” att ha vunnit! Det trodde jag inte när jag åkte till Göteborg. Men jag var lugn, stressade inte upp mig och fick mycket gjort på kort tid.
Magnus, som slutar skolan nu, går direkt till en provanställning på heltid där han ska köra traktorgrävare på Fortum. Ett jobb han hann få innan han vann Yrkes-SM.
Till Yrkes-SM hade Magnus kvalificerat sig tillsammans med åtta andra elever som var bäst i Skol-SM tidigare i vår: de tre bästa ur de tre klasserna bandgräv, hjulgräv och hjullastare. Men i Yrkes-SM handlar det om att behärska alla tre maskintyperna.
Guldmedaljörerna i Yrkes-SM:s olika grenar går vidare till Yrkeslandslaget som representerar Sverige i Yrkes-VM som hålls i Japan nästa år. Dessvärre är det osäkert om Magnus får delta där. För att en VM-gren ska representeras krävs att minst sex länder har anmält deltagare och det har ännu inte skett för maskinförare.
I tre dagar under Yrkes-SM hade skolungdomar också möjlighet att få veta mer om gymnasieskolans olika yrkesutbildningar. För att locka fler till beläggningsbranschen erbjöd till exempel NCC alla att prova att få köra asfaltvält.