Yrsel och trötthet. Värk i rygg och ben samt stickningar och domningar i armar och händer. Allt det var symtom som Lars Karlsson utvecklade efter att ha blivit fästingbiten under ett arbetspass som masttekniker i skogarna utanför Borås 2013.

Han minns tydligt pricken på benet i duschen efter arbetspassets slut. När han kom hem till jämtländska Bräcke några dagar efteråt uppmanade frun honom att kolla upp bettet på vårdcentralen.

Bettet hade alla de dåliga tecknen. De var stort, rött, och med en tydlig röd ring runt sig.

– Det var stort som en snusdosa ungefär. Så jag gick till hälsocentralen där läkarna startade en utredning. Men jag tänkte inte mer på det just då. I stället for jag i väg till nästa jobb, berättar Lars Karlsson för Arbetet.

Ramlade på kontoret

Strax därpå började symtomen komma. Hans minns själv ett möte med chefen någon månad efter besöket på vårdcentralen.

– Jag var inne på kontoret innan jag skulle i väg på en jobbresa till Mora. Jag vet att jag tänkte luta mig mot en vägg bakom mig. Jag for i backen direkt. Tydligen var väggen tre meter bort. Rumsuppfattningen var helt väck, säger Lars Karlsson.

Jag blir lätt hjärntrött och får talsvårigheter. Värken gör att jag inte kan sova på nätterna.

Lars Karlsson

Efter många prover och mätningar diagnosticerades han till slut med sjukdomen neuroborrelios, en form av borrelia som angriper nervsystemet. Sjukdomen har fört Lars från en aktiv tillvaro där han ofta arbetade 50–80 timmar i veckan, till ett stillsamt liv med mycket sängliggande.

– Jag har fått det förklarat som att sjukdomen klipper signalerna till hjärnan vilket får den att tro att något är fel. Jag blir lätt hjärntrött och får talsvårigheter. Värken gör att jag inte kan sova på nätterna. Jag är ändå glad för de stunder jag kan ta mig ut med hundarna, säger Lars Karlsson.

Skedde på arbetstid

Enligt Lars Karlssons ombud, Anne Rajmic på LO-TCO Rättskydd, är det inte helt ovanligt med ärenden kopplade fästingbett. Det som sticker ut i Lars Karlssons fall är att det aldrig var en fråga om att bettet hände under jobbtid.

– Oftast är det svårt att bevisa när bettet inträffat. Man kan hamna i frågor kring olika fästingsorter och var i landet det finns. Där har jag varit med om avslag. Men här var det sedan tidigare bevisat att det hade skett på jobbet, säger Anne Rajmic.

Godkänt som arbetsskada

2017 fick Lars Karlsson också sitt ärende godkänt som arbetsskada. Livräntan omfattade dock endast omkring 10 procent av lönen eftersom Försäkringskassan ansåg att det fortsatt fanns en arbetsförmåga.

Ett tag kunde han också arbeta. Först 25 procent, sen 50 och till slut 75. När han 2018 precis bestämt sig för att börja jobba heltid slog yrseln och den dåliga rumsuppfattningen till igen med full kraft.

– Jag fick inte klättra i master längre så därför jobbade jag som maskinist på en virkesterminal. En dag när jag lastade timmer slog det hårt som saten. Min dotter fick komma och hämta mig. Jag vet inte vilken sida av vägen vi körde hem på, minns Lars Karlsson.

Frun fick jobba dubbelt

Tiden efter återfallet var tuff, både fysiskt och psykiskt. Enligt han själv gick han från en smärtnivå på runt två på en tiogradig skala till tio av tio. I dag ligger smärtan och pendlar mellan sju och åtta.

Ekonomin har varit ett annat bekymmer. För att överleva har Lars fru tvingats ha två jobb.

– Vi har fått leva på skit och ingenting. Det har varit väldigt slitsamt, säger han.

Det har varit David mot Goliat liksom. Men när de sa att vi vann, då kom faktiskt tårarna.

Lars Karlsson

Eftersom han inte kunde jobba alls längre sökte han om höjd livränta 2019 med hjälp av kurator på vårdcentralen samt en ombudsman på Seko. En ansökan som nekades av Försäkringskassan.

Men de gav sig inte. Tillsammans överklagade till Förvaltningsrätten. Även där förlorade de.

”Då kom faktiskt tårarna”

Först nu, i mitten på februari 2024 efter en rättsprocess som tagit flera år, har Kammarrätten i Sundsvall ändrat Försäkringskassans beslut. Det innebär att Lars Karlsson får livränta för hela sin förlorade inkomst fram tills pensionsåldern. Utöver det har han även rätt till utfyllnad från Afa Försäkring.

Exakt hur mycket pengar det rör sig om är ännu inte fastställt. Men eftersom han i dag är 50 år rör det sig om en betydande summa.

För Lars Karlsson själv är det dock beskedet i sig som är viktigast, snarare än nivån på ersättningen.

– Jag har inte trott för fem öre att jag skulle vinna. Det har varit David mot Goliat liksom. Men när de sa att vi vann, då kom faktiskt tårarna, säger han och fortsätter:

– Jag hade aldrig orkat driva det själv. Det är tack vare min fru, min kurator och Agneta på Seko som jag är här nu. Jag har aldrig varit med om att någon som stöttat så hårt, som lagt ner sådan energi. Jag är väldigt tacksam.

Artikeln är tidigare publicerad i Arbetet som tillsammans med Sekotidningen och flera andra titlar ingår i LO Mediehus.