Till skillnad från övriga anställda i Stockholms tunnelbana har lokalvårdarna haft individuella löner. Något som skapat missnöje då många upplevt lönesättningen som orättvis. Klubben har därför i många år krävt tarifflöner, eller lönestege, även för dem. Fram till nu alltså utan framgång.

Klubben ser överenskommelsen som en stor seger för lokalvårdarna som nu kommer få mer rättvisa, om än fortfarande för låga, löner.

”Väldigt glada”

– Folk är väldigt glada nu. Äntligen får vi rättvisa löner, säger Semere Gerezgiher som är lokalvårdare och sitter i klubbstyrelsen.

Uppgörelsen innebär att arbetsgivaren kommer skjuta till en del pengar. Dessutom kommer personal med högre löner stå tillbaka lite för att finansiera höjningen av de lägst betalda lokalvårdarna.

– MTR ville ju inte betala allt, så vi får hjälpa till. Det är väl några som är lite sura för det, men alla förstår att det är för rättvisans skull, säger Semere Gerezgiher.

Trafikpersonalen, alltså alla utom lokalvårdarna, kommer att avstå en mindre del av löneökningen. För lokalvårdarna gäller att de som har över den högsta tariffen, 23 200 kronor i månaden, endast kommer få garantinivån 2018 och 2019, medan de som har över 25 000 får frysta löner under samma period.

– Jag är mycket glad även om jag själv inte får så mycket. Efter 22 år och har jag kommit upp i 23 500 i lön och då blir det bara garantinivån, 250 kronor. Men vi får äntligen lika lön för lika arbete, och det är det viktigaste.

Lång kamp för tariffer

Kampen för tarifflöner för lokalvårdarna har pågått i över 20 år.

– Det är lite speciellt. Det brukar ju vara tvärtom nu för tiden, att man tar bort tarifflöner och inför individuella löner. Det har varit en lång kamp och vi lyckades till slut, säger Semere Gerezgiher.

Även Jannis Konstantis, klubbordförande och tunneltågförare är mycket nöjd med uppgörelsen.

– Tarifflöner är det mest rättvisa systemet. Det spelar ingen roll om du är kvinna eller man, svensk eller invandrare, alla får samma lön.

Trafikpersonalen avstår alltså 0,3 procent av årets löneökning för att hjälpa till med finansieringen. Något det finns stor acceptans för, enligt Jannis Konstantis.

– Det är klart att några bara ser till den egna ekonomin, men det här är något vi har enhälliga beslut på från många årsmöten och medlemsmöten.