Det var en nästan skamsen förbundsordförande som på Sekos årsmöte konstaterade att tidigare års priser gått till män. Därför hade man inför årets prisutdelning bestämt att det var hög tid för kvinnorna.
– Ganska snart fastnade vi för att uppmärksamma dom som kan sägas utföra ett riktigt grovarbete när det gäller jämställdhet. När vi jobbar för att uppnå lika löner, en bättre fördelning av föräldraledigheten och ett Seko som speglas av både kvinnors och mäns erfarenheter, så möter våra idépristagare en betydligt råare verklighet. Det är en verklighet där kvinnor våldtas och blir misshandlade av män, tyvärr oftast sina egna, säger Janne Rudén.
Priset som delades ut på förbundsmötet gick till Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, ROKS, och Sveriges Kvinnojourers Riksförbund, SKR.
Gunilla Westny är styrelseledamot i ROKS, och jobbar med kvinnorjouren i Norrköping. ROKS, som bildades 1982, jobbar framför allt med mäns våld mot kvinnor och har 140 kvinnojourer och 30 tjejjourer anslutna. Hon var både överraskad och glad över uppmärksamheten.
– Seko är det första fackförbund som uppmärksammat vårt arbete! Mäns våld mot kvinnor och prostitution är ett hot mot jämställdheten i samhället.
• Nu får ni 50.000 kronor. Vad ska ni göra för pengarna?
– Vi blev så himla överraskade att det har vi inte hunnit fundera över än. Det är mycket pengar, som vi kan göra massor för. Ett projekt som skulle behöva mer pengar är ”boka porrfritt”. Vi har sammanställt en katalog över de porrfria hotell som finns i landet, för att kommuner och företag ska kunna boka rum där. Men det finns många hål att stoppa prispengarna i.
• Är facken bra på att jobba med de här frågorna?
– Jag kan inte tillräckligt för att sätta betyg på facken, men det är en viktig uppgift. Jämställdhetsarbete behövs överallt, man måste jobba med den på varenda arbetsplats, varenda skola.
Seko delade också ut diplom till de fem stipendiater som i år fått pris från Gunnar Erlandssons minnesstiftelse. Stipendiet bestod i att medverka under politikerveckan i Almedalen på Gotland i somras.
De fem är: Jenny Alvås från Gotland, Ingegerd Carlsson från Västervik, Eva Mimmi Eriksson från Lövånger, Steine Hammar från Stockholm och Björn Tegström från Umeå.