– Det som skedde vid fotbollsderbyt mellan Malmö och Hellsingborg är det värsta vi haft, säger Lars Håkan Lindholm vid Malmöpolisen.
   Lokföraren som attackerades stod och väntade på perrongen när en stor grupp fotbollshuliganer passerade henne.
   – Hon stod med huvudet vänt till höger och såg efter en grupp supportrar när någon gick upp bakom henne och stoppade in smällaren i munnen på henne från vänster sida, berättar Lars Håkan Lindholm.
   Föraren hann precis slå bort den innan det small. Förutom mindre brännskador på läpparna blev hon ordentligt chockad.
   Det hade tidigare varit stökigt på tåget från Helsingborg till Malmö. Huliganerna hade slagit sönder delar av inredningen i tåget och skurit sönder säten.
   – Vi har haft problem med sådant här i flera år och hela tiden rapporterat in det. Men det som hände nu var droppen som fick bägaren att rinna över, säger Ulf Clarén, Sekos huvudskyddsombud vid SJ.
   Han menar att man måste kunna garantera personalens och andra resenärers säkerhet ombord på tågen i samband med större evenemang som exempelvis fotbollsmatcher. Det kan ske genom att man inte tillåter överfulla tåg och att det finns polis eller väktare ombord på tågen.
   På Arbetsmiljöverket ser man allvarligt på händelsen och riktar kritik mot SJ.
   – Vi ställer krav på riskbedömning och handlingsplan både vid normal verksamhet och vid olika evenemang som fotbollsderbyn, Lundakarnevalen och så vidare, säger Torbjörn Änquist, arbetsmiljöinspektör i Skåne.
   Han påpekar dock att SJ hade svårt att förutse det som skedde eftersom det var första gången.
   – Men de har inte haft tillräcklig beredskap. Därför måste SJ göra en ordentlig genomgång av vad som faktiskt kan hända.
   Lennart Jansson är samordningsansvarig för arbetsmiljöfrågor vid Seko SJ och han är mycket kritisk till hur polisen agerande.
   – Så här får det inte gå till. Vid stationen i Helsingborg gick man ut i högtalarna och uppmanade vanliga resenärer att inte åka med tåget utan vänta till nästa tåg. Sedan släppte polisen på huliganerna men utan att åka med till Malmö. Vår personal som blev ensamma med 300-400 huliganer, säger Lennart Jansson.
   Även lokföraren på tåget drabbades när han i högtalarna bad huliganerna lugna ner sig. De tejpade då igen dörren för föraren som inte kunde ta sig ut förrän tejpen avlägsnades i Malmö.