Kriminalvården tar tillbaka Berga från Sis
2016 öppnade Statens institutionsstyrelse behandlingshemmet Berga i Helsingborg. Efter Efter bara ett år meddelar nu Sis att verksamheten stänger vid kommande årsskifte. Kriminalvården, som Sis hyr av, vill ha tillbaka lokalerna.
40 pojkar mellan 16 0ch 21 år och ett hundratal anställda, varav cirka 80 med fast jobb, drabbas.
-Vi kommer att placera ungdomarna på andra institutioner, men det blir färre nya som kan tas emot framöver. Vi har redan idag överbeläggningar och svårt att erbjuda platser. Jag har också räknat med att det blir uppsägningar bland personalen, säger Jan-Erik Josefsson, verksamhetsdirektör för Sis ungdomsvård i södra Sverige.
Varför fastanställde ni när det var ett tillfälligt kontrakt?
-Den frågan fick jag av personalen när jag besökte dem efter beskedet och svaret är att det var svårt att få tag i personal om vi inte erbjöd fast jobb. Och med lite flyt hade vi fått förlängt ett år och samtidigt hunnit bygga nytt. Då hade alla kunnat jobba kvar i Skåne.
Det finns lediga jobb inom Sis, men de är spridda över landet. Jan-Erik Josefsson tror inte att alla som riskerar att sägas upp är beredda att flytta.
Under 2015 ”dammsög” Sis landet för att hitta lokaler, tillfälliga om så behövdes, för att kunna ta emot alla ungdomar som stod i kö. Kommunerna efterfrågade allt fler låsta platser och behovet blev akut. Till sist erbjöd Kriminalvården ett tillfälligt kontrakt på Berga. Sis nappade.
Sis behov av platser hat ökat ytterligare det senaste året. Därför ansökte Jan-Erik Josefsson redan i höstas om en förlängning av kontraktet på Berga med ett år, med han fick nyligen beskedet att Kriminalvården behöver lokalerna.
-Vi har haft ett hårt tryck på låsta platser sedan 2015 och planerar att bygga ut verksamheten för unga, men vi hade behövt ett år till för att hinna bygga klart. En förutsättning är dock att regeringen skjuter till pengar, säger Jan-Erik Josefsson.
Såväl JO som Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har kritiserat Sis för bristen på låsta platser för ungdomar. Det är kommunernas efterfrågan på låsta platser som ökat kraftigt de senaste åren och Sis behandlingshem är de enda som står till buds.
-Det är bara staten som kan erbjuda låsta behandlingsplatser, säger Jan-Erik Josefsson.
Kriminalvårdens tf regionchef i södra Sverige Per Björkgren säger att det var känt från början att verksamheten bara skulle finnas fram till årsskiftet 2017-2018.
-Vi avbryter inte kontraktet utan väljer att följa avtalet på grund av att vi har behov av platserna på Berga.
Men det finns en klausul i kontraktet om att Sis kan ansöka om en förlängning och det har de gjort?
Per Björkgren väljer att inte svara på den frågan. Istället hänvisar han till att alla beslut är tagna på nationell nivå där Kriminalvårdens totala behov av platser har varit avgörande. Exakt vad Berga ska användas till är inte klart.
-Sis skulle vara klara med ersättningsplatser i slutet av 2017, det var planen. Jag känner mig trygg med att Kriminalvården behöver platserna nu. Kriminalvården behöver platser i både häkten och anstalt, säger han.
Seko Sis, som organiserar personal på Berga, tycker att anställningarna hade kunnat skötas bättre.
-Det galna är att flera av de anställda fick fast tjänst i början av mars, minst en sade upp sig från sitt tidigare jobb, säger Mikael Bergkvist och Peter Kvist, fackliga ombud för Seko Sis.
De har träffat personalen, som är besviken och orolig över sin egen situation och över ungdomarnas.
-Det är synd, personalen gör ett jättebra jobb, säger Peter Kvist.
Mikael lägger till:
-Det är redan överbelagt inom Sis och det finns inga nya platser som ersätter Berga. Det kommer att drabba alla ungdomar. Placeras ungdomarna ut så ökar köerna till övriga behandlingshem.
Han fortsätter:
Seko Sis är kritiska till att två myndigheter ska strida om lokaler och platser inbördes utan politiska riktlinjer. De menar att det är politikerna som ska ge de skilda verksamheterna de resurser som krävs.
–Sis måste ta emot ungdomar som tas om hand enligt tvångslagstiftningen och politikerna på central nivå säger att vi ska ta emot ännu fler, samtidigt som Sis inte fått mer resurser på fyra år. Ingen bryr sig för att det handlar om människor längst ner på samhällsstegen.