”Kampviljan är mycket god”
Sekos varsel på Telekomavtalet omfattar tio företag med ett 20-tal arbetsplatser runt om i Sverige. Och överallt tycks medlemmarna vara villiga att gå ut i strid.
På Comhems kundservice i Härnösand är medlemmarna motiverade för strejk.
– Det finns en kampvilja. De känner att det är dags nu att de får sina rättigheter, säger klubbordförande Nick Fortgens.
Här handlar det om ett tiotal nyckelpersoner inom den tekniska supporten som tas ut vid en eventuell strejk.
– Vi ska ha ett medlemsmöte i eftermiddag och prata om detta. Men det har ju varit på gång ett tag och vi har gått igenom de här frågorna tidigare, så alla är beredda, säger Nick Fortgens.
Även på Telia är medlemmarna med på tåget, även om den stora lönespridningen på avtalsområdet gör att prioriteringarna ser lite olika ut.
– För unga som jobbar i kundtjänst till exempel är ju lönestegen för lägstalönerna en viktig fråga. Medan fältteknikerna, som tjänar mer, ser restiden som ett större problem, säger Hans Gustavsson som är vice sektionsordförande för Mälardalssektionen och förhandlingsansvarig för den arbetsplats som varslats i Stockholm.
– Men vi har pratat med medlemmarna om våra yrkanden och det finns en stor acceptans för kraven. Jag uppfattar kampviljan som mycket god. Folk tycker att det är dags att sätta ner foten och säga ifrån.
Samma sak gäller på Bäck installation i Göteborg, där omkring 45 personer berörs.
– Medlemmarna är med oss, det känns. Jag har inte hunnit smälta det här ännu, jag måste ju jobba också, säger Seko-ombudet Pelle Granström som också sitter i förhandlingsdelegationen.
– Restidsfrågan är viktig liksom löneökningar. Många som är anställda hos oss finns i Stockholm och de har långt att resa.
På Eltel Networks i Västsverige berörs ett hundratal medlemmar av varslet. Även här står medlemmarna bakom varslet, anser ombudet Malin Moberg.
– Det finns ett stöd bland medlemmarna för att gå ut i konflikt. Absolut. Särskilt viktigt hos oss är lönetrappan, att få ett till steg, det påverkar allas löner.
Men hon tycker att restidsfrågan är oklar.
– Jag är hemgaragerad och reser på min fritid, kanske 30 minuter på förmiddagen och 30 minuter på eftermiddagen, med restidsersättning. Jag är osäker på hur en förändring slår.
För Ericsson Local Services omfattas fyra arbetsplatser av varslet. Thomas Lund är facklig förtroendeman i Västerås där 27 medlemmar berörs om det blir strejk.
– Nu är de upp och nervända världen. Vi har medlemsmöte nästa vecka och skulle egentligen berätta om vår kommande klubb. Nu får det handla om våra krav i avtalsrörelsen, konfliktvarslet och så vidare.
Enligt honom är det lönefrågorna som är viktigast för medlemmarna.
– Att få mer i lönetrappan är en angelägen fråga, liksom individgarantier. Samtidigt måste vi komma ihåg att det andra viktiga frågor och att vi i facket historiskt har skapat grunden för det vi har idag, både när det gäller löner, arbetsmiljö och andra villkor.
– Jag tycker personligen att restidfrågan är jätteviktig, vi ska förstås följa EU-reglerna som säger att restid ska vara en del av arbetstiden. Det är vår tolkning, Almega har väl sin, säger Thomas Lund.