I Stockholm samlades hundratals åhörare på Sergels torg för att lyssna på bland andra LO:s avtalssekreterare Erland Olausson.
– Kollektivavtalet är det absolut viktigaste redskapet vi har. Det är därför vi samlas här idag, sa han och rev ner spridda applåder.
Talet följdes av musik från bluesbandet Janne Åström & Medborgarna. Bakom en klunga byggjobbare i blå hjälmar stod vice statsministern Bosse Ringholm och nickade nöjt till bandets version av ”vem i hela världen kan man lita på?”
– De borgerliga säger att de gillar kollektivavtalet. Men i själva verket kommer de med förslag efter förslag som undergräver det, sa Ringholm och tog centerns utspel om att försämra anställningstryggheten för unga och moderaternas förslag att ta bort rätten till avdrag för fackmedlemskap som exempel.
Hur mycket betyder fackets stöd för era chanser att bli omvalda i höst?
– Oerhört mycket. Inte minst eftersom jag tror att arbetslivsfrågorna kommer att stå mer i fokus mer än under någon tidigare valrörelse.
Han fick medhåll av Katja Marttinen, isbrytarmatros och ordförande i föreningen Seko-sossen, en bit bort.
– Systemet med kollektivavtal är under attack. För oss inom sjöfarten är det här inget nytt. Men det sprider sig från bransch till bransch. Och jag har svårt att tror att moderaterna kommer anstränga sig särskilt i mycket nere i Bryssel för att försvara det.
Bakom manifestationen, som pågick samtidigt på ett tjugotal platser runt om i landet, stod Fackliga samhällsbyggarna – en sammanslutning där bland annat Seko ingår.